Het aantal meldingen van lhbti+ discriminatie is het afgelopen jaar in Nederland met 25% gestegen. In Amersfoort maakten bewoners uit deze groep 5 keer melding van discriminatie in 2023.
Discriminatiemeldingen op andere gronden, zoals huidskleur en herkomst, zijn het afgelopen jaar in Nederland ook fors gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van BZK, politie en antidiscriminatiebureaus. Een treurige tussenbalans op deze internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Insterseksefobie (IDAHOBIT).
Ieder jaar op 17 mei is er wereldwijd aandacht voor de sociale onwenselijkheid van discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, gender identiteit, expressie of geslachtskenmerken. Politie en antidiscriminatiebureaus ontvingen 2.654 meldingen in 2022. Dat aantal steeg in 2023 naar 3.257, een stijging van 25%. Dat blijkt uit het rapport Discriminatiecijfers in 2023 . Het jaar daarvoor was de stijging nog beperkt tot 7%.
Ook in Amersfoort komt het nog steeds voor dat mensen worden uitgescholden, ongelijk behandeld en geweld ervaren. Hiervan maakten in 2023 10 mensen uit Amersfoort melding bij discriminatie.nl.
De gemeente Amersfoort wil graag een diverse en inclusieve stad zijn waar iedereen zich thuisvoelt. Het college van B & W heeft zich verbonden aan de Inclusie Agenda – Regenboog
. Met het regenboogbeleid wil de gemeente optreden tegen uitsluiting en discriminatie. Iedereen die uitsluiting ervaart, roepen we op hiervan melding te doen, dat kan bij het meldpunt #Weblijvenonszelf of bij Landelijk punt discriminatiezaken - discriminatie.nl.
Bron: gemeente Amersfoort