Anonieme tips zijn nodig in aanpak jeugdcriminaliteit

Foto: Gemeente Amersfoort

De verleiding om snel en veel geld te verdienen is voor sommige jongeren groot. Dit vergroot ook de kans dat zij hierdoor in een neerwaartse spiraal komen met drugs, wapens en geweld. Jongeren zijn zich niet altijd bewust van de risico’s en gevolgen. Hoe kunnen ouders en professionals hen hiertegen beschermen? Wanneer zet je de stap om melding te maken van crimineel gedrag van jongeren en kan dat écht anoniem? Gemeente Amersfoort voert samen met M. (Meld Misdaad Anoniem) campagne tegen jeugdcriminaliteit.

Signalen

Bij M. kun je terecht met signalen die je hebt gehoord of gezien. Denk aan het ronselen van jongeren voor drugshandel, het opslaan of verkopen van illegale goederen, het toepassen van geweld of het tonen van wapens op straat, scholen of sociale media. Ouders en professionals willen jongeren beschermen, illegale activiteiten stoppen en slechte invloeden voorkomen, maar zonder de vertrouwensband te verstoren. Het doel van de campagne is niet alleen om bewustwording te vergroten en te helpen bij het herkennen van signalen, maar ook om een veilige meldplek te bieden.

Echt anoniem melden: M.

Melden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor de aanpak van jeugdcriminaliteit zijn meldingen wel erg belangrijk. M. is er voor getuigen die onbekend willen blijven en staat los van de politie. Iemand die een melding maakt bij M. heeft altijd de regie en blijft altijd volledig anoniem. M. ziet geen telefoonnummers of IP-adressen, gesprekken worden niet opgenomen, namen worden niet gevraagd. Zegt iemand per ongeluk toch een naam of andere persoonlijke informatie, dan wordt dit niet opgeslagen. Een melder is dus nooit op te sporen. Door anoniem te melden bescherm je jouw omgeving en kan je het verschil maken. Want jongeren moeten veilig de straat op kunnen, toch?

Melden

Melden kan dagelijks telefonisch via 0800 7000 en online via een beveiligde omgeving www.meldmisdaadanoniem.nl.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen