Amersfoort Ontrafelt

Foto: Gemeente Amersfoort

Welke rol speelde het stadsbestuur van Amersfoort in de internationale slavenhandel? Wat zijn de sporen van het slavernijverleden in de stad? De gemeente Amersfoort start met deze onderzoeksvragen op zaterdagmiddag 13 april 2024, tijdens Amersfoort Ontrafelt.

Samen leren van het verleden

Tijdens Amersfoort Ontrafelt geven historici de aftrap van het onderzoeksproject. Zij gaan graag in gesprek met inwoners en betrokkenen uit de stad die een binding hebben met en/of interesse hebben in het slavernijverleden.  Burgemeester Lucas Bolsius licht dit toe:

“Het slavernijverleden is een zeer pijnlijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze geschiedenis. Dit verleden heeft de maatschappij zoals we die nu kennen gevormd en is daarmee de geschiedenis van ons allemaal. Door alle onderdelen van dit verleden te erkennen helpen we elkaar om aan een gezamenlijke toekomst te bouwen. Als we het verleden goed begrijpen kunnen we ons als samenleving sterker verbinden.”

Programma Amersfoort Ontrafelt

Historici delen hun kennis, maar willen ook in gesprek met inwoners uit Amersfoort en luisteren naar hun verhalen. Foto’s uit het verleden en bijzondere verhalen en voorwerpen zijn welkom. Burgemeester Bolsius heet de gasten aan het begin van de middag welkom.

Andere activiteiten

Naast de opening van burgemeester Lucas Bolsius en de gesprekken tussen inwoners en historici, staan er nog meer activiteiten op het programma van Amersfoort Ontrafelt. Zo deelt de Amersfoortse Sila Groeliker haar verhaal over de zoektocht naar het slavernijverleden van haar voorouders. Ook is er advies over hoe je een begin kunt maken met onderzoek van je eigen familiegeschiedenis. Hoe pak je dat aan? Wat is de kracht van persoonlijke verhalen in historisch onderzoek? Verder: spoken word van Zoophis  en muziek van Alma Latina. Dit alles onder begeleiding van dagvoorzitter Igmar Felicia. De dag wordt afgesloten met een panelgesprek en een hapje en een drankje.

Locatie: Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8, Amersfoort
Datum en tijd: 13 april 2024 van 13:00 tot 17:00 uur

Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor dit evenement. 
Vragen? Mail dan naar [email protected]

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen