Hoe rookvrij zijn de stationspleinen in Amersfoort?

Foto: Gemeente Amersfoort

De stationspleinen in Amersfoort zijn sinds november 2022 rookvrije zones. Er zijn tegels geplaatst met het rookvrij-logo op de pleinen rond de stations Amersfoort Centraal, Vathorst en Schothorst. Studenten Handhaving van MBO Amersfoort hebben onderzoek gedaan naar hoe rookvrij de stationspleinen nu werkelijk zijn. Uit het onderzoek blijkt dat 54% van de bezoekers niet op de hoogte was dat de stationspleinen rookvrij zijn. De belangrijkste aanbeveling: geef dit duidelijker aan, bijvoorbeeld met borden op de pleinen.

Enquête

De studenten Handhaving van MBO Amersfoort waren op verschillende dagen aanwezig op de stationspleinen in Amersfoort om mensen aan te spreken dat de pleinen rookvrije zones zijn. Daarnaast namen zij een enquête af om erachter te komen wat mensen vinden van de rookvrije pleinen en of de rookvrije zones wel voldoende zichtbaar zijn.

Uit de resultaten blijkt dat ruim driekwart van de mensen het eens is met de rookvrije stationspleinen. Het project is uitgevoerd in opdracht van GGD regio Utrecht en Gemeente Amersfoort in samenwerking met Longfonds.

Op woensdag 27 maart overhandigden de studenten het rapport aan Wethouder Micheline Paffen-Zeenni en de directeur van Longfonds Károly Illy.

De Amersfoortse stationspleinen zijn al ruim een jaar rookvrije zones. Het onderzoek van de studenten van MBO Amersfoort laat zien dat er nog stappen te maken zijn. Daarom zijn vorige week al borden geplaatst die aangeven dat de pleinen rookvrij zijn. Daarmee voorkomen we dat jongeren in de verleiding komen om te gaan roken. Want zien roken, doet roken. Zo werken we samen aan de Rookvrije Generatie.

Amersfoort Rookvrij

De rookvrije stationspleinen zijn onderdeel van het project Amersfoort Rookvrij, dat wordt uitgevoerd door GGD-regio Utrecht in opdracht van de gemeente, in samenwerking met Huisartsen Eemland, Meander MC, Jellinek, Longfonds en Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (Longfonds, KWF en Hartstichting).

Een ruime meerderheid van de Nederlanders is voorstander van rookvrije plekken. Bij dit project is het mooi om te zien dat de jonge generatie bijdraagt aan een oplossing voor een betere zichtbaarheid daarvan.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen