Verjaardagskaart voor achttienjarigen helpt bij een goede start

Foto: Gemeente Amersfoort

Alle Amersfoortse jongeren die 18 jaar worden ontvangen vanaf nu een verjaardagskaart van de gemeente. Om ze te feliciteren, maar vooral ook om ze te informeren over dingen die ze moeten regelen, waar ze verantwoordelijk voor zijn of die ze mogen vanaf hun 18e.

De kaart verwijst naar www.amersfoort.nl/18,  de website van de gemeente waar jongeren alle voor hen relevante informatie kunnen vinden.

Wanneer jongeren 18 jaar worden verandert er veel. Als volwassenen mogen ze ineens van alles, zoals stemmen en zelfstandig autorijden. Maar het brengt ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. Ze zijn bijvoorbeeld financieel verantwoordelijk, moeten zelf een zorgverzekering afsluiten en kunnen zich inschrijven bij Woningnet.

Om jongeren te helpen bij deze overgang, ontwikkelde gemeente Amersfoort een speciale webpagina over 18 worden en sloot zij zich aan bij de Kwikstart-App. Hier kunnen jongvolwassenen alles wat ze moeten regelen makkelijk en snel vinden. Ook staan hier ingangen naar hulp en begeleiding voor als jongeren er zelf niet uitkomen.

Goed begin 

Jongeren ontvangen de verjaardagskaart in de maand voorafgaand aan hun 18e-verjaardag. Nadya Aboyaakoub-Akkouh, wethouder Jeugd: “Een goed begin is het halve werk, ook rond je 18e-verjaardag. Dit is voor iedereen een stap in het volwassen worden. Zaken vanaf die leeftijd goed regelen voor jezelf, is belangrijk voor later. Met de verjaardagskaart, de website en de Kwikstart-app hopen we alle jongeren op weg te helpen bij het op eigen benen staan. Hopelijk is de verjaardagskaart een extra stimulans om daar op tijd mee te beginnen”.

De Amersfoortse Jongerenraad gaf de gemeente input over de vormgeving en inhoud van de kaart. Zij denkt in de komende tijd mee over hoe de webpagina en de invulling van de Kwikstart-App nog beter kan.

Meer informatie 

Kijk voor meer informatie op de de pagina Je wordt 18 jaar, wat moet je nu regelen? en op Kwikstart. Jongeren tussen 18 en 27 uit Amersfoort kunnen met vragen over werk, geld of school ook terecht bij het jongerenloket.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen