Rietveldpaviljoen verandert in Democratiefabriek

Foto: Gemeente Amersfoort

Van donderdag 29 februari tot en met zondag 24 maart wordt het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof in Amersfoort een bijzondere plek voor jongeren. Op initiatief van de gemeenteraad Amersfoort en MBO Amersfoort verandert het paviljoen tijdelijk in de Democratiefabriek en kunnen jongeren op een avontuurlijke manier meer leren over democratie. Tegelijkertijd is er ook de Kunstfabriek.

Democratiefabriek voor scholen

Voor scholen is er iets unieks te beleven: de Democratiefabriek. Met machines en gereedschappen worden jongeren uitgedaagd om na te denken over democratie en om hun eigen mening te vormen. Maar vooral ook om met elkaar in gesprek te gaan. De tentoonstelling gaat over belangrijke onderwerpen, zoals conflicten, macht en democratie, maar gaandeweg de route ontdekken zij dat de tentoonstelling over henzelf gaat; over hun eigen idealen en hoop, over wat zij belangrijk vinden en over hun gedrag.

In drie weken tijd kunnen zo’n 1500 leerlingen en studenten van scholen in Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen de Democratiefabriek bezoeken. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: [email protected].

Democratiefabriek voor iedereen

Niet alleen scholen zijn welkom, want de Democratiefabriek is door iedereen – en vooral door kinderen en jongeren – te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden (donderdag t/m zondag, 12.00 – 17.00 uur). Maar let op: klassen hebben op donderdag en vrijdag tijdens schooltijden voorrang!

Samenwerkingspartners

Kunstfabriek

Er is nog meer te doen voor jongeren. Naast de Democratiefabriek staat ook de Kunstfabriek in het Rietveldpaviljoen. De Kunstfabriek is een interactieve tentoonstelling over verschillende manieren van foto’s maken. Met ouderwetse, analoge camera’s en camera obscura tot artificial intelligence. Meer informatie staat op de website van het Rietveldpaviljoen.

Donderdag 14 maart 

‘Begrip komt tot stand door het conflict aan te gaan’ – Een avond met Quita Muis voor docenten en ouders.

Op donderdag 14 maart organiseert het Rietveldpaviljoen rond het thema van de Democratiefabriek ook een speciale avond met Quita Muis van Tilburg University. Zij doet onderzoek naar polarisatie. Op de middelbare school vermijdt één op de negen leraren gesprekken over ‘moeilijke onderwerpen’, uit angst voor conflicten in de klas. Erg belangrijk is, stelt Muis, hoe je met conflicten omgaat en of je een ander ervaart als tegenstander of neerzet als vijand. Deze gespreksavond is vooral gericht op docenten en ouders.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen