Laag inkomen en hoge energiekosten? Tijdelijk Noodfonds Energie 2024 weer open!

Foto:

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is weer open voor aanvragen voor compensatie van een hoge energierekening. De aanvraag kan worden ingediend tot en met 31 maart 2024. Het Tijdelijk Noodfonds Energie is voor huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening. De voorwaarden van dit landelijk noodfonds zijn iets verruimd ten opzichte van 2023.

Steun

Het Noodfonds geeft huishoudens steun bij een deel van de energierekening. Het Noodfonds kijkt naar de energierekening voor gas, warmte en elektriciteit. En naar het inkomen van de volwassen mensen in jouw huishouden. Als het verschil te groot is, verlaagt de energieleverancier een deel van de energierekening voor een periode van 6 maanden.

Hoe kom je in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor steun wordt er gekeken naar de hoogte van de energierekening ten opzichte van het inkomen. De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:

  • Het huishouden heeft een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 3.200,- (alleenstaande) of € 4.480,- (samenwonend). Dat is inclusief 8% vakantiegeld.
  • Het huishouden heeft een energiecontract voor gas, stroom of warmte op naam van een persoon uit het huishouden.
  • De energiekosten van de energieleverancier zijn hoger dan 8 of 10 procent van het bruto-inkomen per maand.
  • Het maakt niet uit welke energieleverancier een huishouden heeft.

Aanvragen

Op noodfondsenergie.nl vind je alle informatie die nodig is voor het doen van een aanvraag. Aan het eind van je aanvraag zie je meteen of je kans maakt op steun. Jij hoeft dan niks meer te doen. Het Noodfonds Energie controleert je aanvraag. Is je aanvraag goedgekeurd? Dan verrekent je energieleverancier de steun met je energierekening voor een periode van 6 maanden.

Extra energietoeslag 2023

Heb je een laag inkomen en over 2023 nog niet de energietoeslag van € 1.300 ontvangen of aangevraagd? Misschien heb je hier dan ook nog recht op. Aanvragen kan nog tot en met 30 juni 2024. Kijk voor de voorwaarden op Extra energietoeslag en/of tijdelijk noodfonds energie voor lage inkomens in Amersfoort | Gemeente Amersfoort

Isolatieactie eigen woning

Heb je een eigen woning met WOZ-waarde van € 441.000 of lager en is je huis niet of slecht geïsoleerd, dan heeft de gemeente een subsidie om te helpen bij het isoleren van je koophuis/appartement.

Hulp van Indebuurt033

Wil je meer informatie of hulp bij het aanvragen? Maak dan een afspraak bij 1 van de informatiewinkels van Indebuurt033:

Val je buiten de voorwaarden?

Kom je regelmatig geld te kort voor boodschappen of onverwachte tegenvallers maar val je buiten voorwaarden? Neem dan contact op met een coach Participatie en Inkomen van de gemeente Amersfoort. Soms is er een andere vergoeding mogelijk vanuit het financieel vangnet. Hierbij kijkt de coach naar jouw persoonlijke situatie. Mail naar [email protected] of bel 14 033.

Geldcheck033

Alle regelingen voor Amersfoortse huishoudens met een laag inkomen vind je op de website www.geldcheck033.nl

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen