Woningbouw Amersfoort: ruim 900 woningen opgeleverd in 2023

Foto: Gemeente Amersfoort

In 2023 zijn er in Amersfoort ruim 900 woningen opgeleverd, ondanks de gestegen rente, bouw- en energiekosten. Dat staat in de jaarlijkse voortgangsrapportage waarmee de stad en de gemeenteraad worden geïnformeerd over de woningbouwopgave. Ook ontving Amersfoort afgelopen jaar ruim € 9 miljoen via de Startbouwimpuls-regeling vanuit het Rijk, waarmee de komende 2 jaar de bouw van 885 woningen van start kan gaan.

Zorgen voor passende woningen

Astrid Janssen, wethouder Wonen: “900 woningen betekent 900 huishoudens die een woonplek kregen in onze stad. Dat is waar het om gaat. Vanwege de woningnood doen we er alles aan om te zorgen voor voldoende passende en betaalbare woningen voor iedereen. Iedere woning die in onze stad wordt gerealiseerd is daarom goed nieuws voor woningzoekenden. Tot 2030 zal dit woningaanbod verder groeien met gemiddeld 1.000 woningen per jaar. En werken we ook aan tijdelijke woningen, betere doorstroming op de woningmarkt en het ombouwen van kantoorpanden tot woningen.”

Doorkijk vanaf 2024: ruim 9.000 woningen erbij tot 2030

Op een groot aantal plekken in de stad wordt op dit moment gebouwd aan nieuwe woningen of zijn plannen in voorbereiding. Denk bijvoorbeeld aan Langs Eem & Spoor. Hoefkwartier en Vathorst. De woningbouwprojecten waar nu aan gewerkt wordt tellen op tot ruim 9.000 woningen die tot 2030 opgeleverd kunnen worden. Dit is ruim voldoende om de woningbouwambitie van tenminste 1.000 woningen (gemiddeld) per jaar te halen.

Eventuele terugval

Toch houdt Gemeente Amersfoort rekening met een eventuele terugval vanwege de huidige economische situatie. Om het tempo erin te houden spant Amersfoort zich daarom maximaal in met corporaties en andere partners om mogelijke knelpunten en belemmeringen zoveel als mogelijk op te lossen. Locaties die inmiddels vergund zijn moeten ze snel mogelijk starten met de bouw en de locaties die snel kunnen starten met de bouw moeten zo snel mogelijk vergund worden.

Kijk voor meer informatie op www.amersfoort.nl/woningbouw

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen