Gemeenteraad stelt omgevingsvisie vast

Foto: Gemeente Amersfoort

Hoe ziet Amersfoort er in 2030 uit, hoeveel woningen komen erbij en waar zijn plannen voor windmolens? Waar kunnen we straks werken, winkelen en sporten, hoe bewegen we ons door de stad en hoe groen is en blijft Amersfoort? De omgevingsvisie geeft een beeld van hoe de stad er straks uitziet, in 2030 en verder.

In de visie staan ook de belangrijkste doelen voor wonen, werken, groen, mobiliteit, duurzaamheid en ruimte voor cultuur, sport en onderwijs. Op 19 december 2023 heeft de gemeenteraad de omgevingsvisie met een paar kleine wijzigingen vastgesteld.

Amersfoort is voor veel mensen een aantrekkelijke plek om te wonen, te werken en te recreëren. Om een stad en een thuis voor iedereen te blijven zijn er meer woningen nodig, vooral betaalbare woningen. Met meer woningen en meer mensen is er ook meer werkgelegenheid nodig.

En meer scholen en mogelijkheden voor sport en cultuur. Daarnaast is er ruimte nodig voor het opwekken van duurzame energie en voor het voorkomen van overlast door water of hitte vanwege de klimaatverandering. Bij al deze uitdagingen is het heel belangrijk dat er ook voldoende openbare ruimte en groen is. Zowel voor de mensen als voor de natuur.

De visie voor Amersfoort: gezond samenleven in een compactere stad

Om de groei van de stad op een goede manier vorm te geven, is Gezond Samenleven de leidraad. Gezond Samenleven staat voor een gezonde leefomgeving in een compacte, inclusieve stad. Een stad waarin iedereen zich thuis voelt en dezelfde kansen krijgt. Een stad waarin je vooral lopend of op de fiets naar de winkel, school, sport of werk gaat. Langs routes die aantrekkelijk zijn om te wandelen of fietsen.

Die routes worden levensaders genoemd. Een compacte stad betekent ook meer hoge gebouwen. Dat is nodig om zowel binnen de stad als daar omheen voldoende en aantrekkelijke ruimte te hebben voor groen en natuur. Ruimte om te bewegen en elkaar te ontmoeten.

De 6 belangrijkste ontwikkelopgaven voor Amersfoort

De omgevingsvisie is uitgewerkt in 6 ontwikkelopgaven:

  1. Een groene stad in een groene omgeving die water omarmt
  2. Een duurzame en CO₂-neutrale stad
  3. Een stad met duurzame mobiliteit
  4. Een inclusieve en aantrekkelijke stad om in te wonen
  5. Een stad met een veelzijdige en veerkrachtige economie
  6. Een stad waarin voorzieningen meegroeien

Iedere opgave bestaat uit ambities, deelopgaven en een kaart van Amersfoort waarop de opgaven staan aangegeven.

De omgevingsvisie is te vinden via: www.amersfoort.nl/omgevingsvisie

Wijzigingen 

Tijdens de vergadering van de gemeenteraad waarin de omgevingsvisie is vastgesteld is er gestemd over een aantal voorstellen van gemeenteraadsleden voor aanpassingen. Zo heeft de gemeenteraad besloten:

  • De omgevingsvisie 1 jaar na aantreding van een nieuwe gemeenteraad te evalueren en zo nodig te wijzigen.
  • Bij het onderwerp vervoersarmoede het uitgangspunt toe te voegen dat Amersfoorters tegen redelijke kosten – in termen van geld, tijd en moeite – de vervoersbewegingen moeten kunnen maken die nodig zijn voor volwaardig meedoen in de samenleving.
  • Bij de doelen voor groen en natuur te gaan werken met de systematiek van de basiskwaliteit natuur om te zorgen voor goede condities voor het behoud van biodiversiteit.

Daarnaast heeft de raad met een motie gevraagd om geluid en geluidsoverlast in de verdere uitwerking van dit visiedocument een volwaardige plek te geven.

Veel inbreng uit de stad 

In de afgelopen jaren hebben honderden inwoners, ondernemers en organisaties op allerlei manieren bijgedragen aan de omgevingsvisie. Op www.amersfoort.nl/omgevingsvisie staat een overzicht van alle participatiemomenten, de opbrengst daarvan en wat daarmee is gedaan. Begin dit jaar heeft de omgevingsvisie ter inzage gelegen wat nog 55 reacties heeft opgeleverd.  Naar aanleiding van de inspraakreaties is de visie nog op onderdelen aangepast.

Omgevingswet en omgevingsvisie 

De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: onze leefomgeving. Deze wet vervangt 26 bestaande wetten en gaat bijvoorbeeld over bouwen en verbouwen, milieu, natuur, water en erfgoed. De Omgevingswet treedt op 1 januari 2024 in werking.

In de Omgevingswet staat dat alle gemeenten een omgevingsvisie moeten maken, waarin de hoofdlijnen en belangrijkste ambities voor de fysieke leefomgeving bij elkaar komen. Gemeenten moeten uiterlijk 1 januari 2027 een omgevingsvisie vaststellen.

Vervolg 

De omgevingsvisie is nu vastgesteld en geeft richting aan de keuzes over de inrichting van de stad in de komende periode. Er is geen bezwaar of beroep mogelijk. De omgevingsvisie is de basis voor een besluit als een initiatief niet in het omgevingsplan past. De ambities uit de omgevingsvisie worden verder uitgewerkt in omgevingsprogramma’s en het omgevingsplan. Daarin staat hoe de gemeente de ambities wil waarmaken.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen