Planschaderisicoanalyse naar windmolens Isselt afgerond

Foto: Gemeente Amersfoort

De gemeente Amersfoort heeft op verzoek van de gemeenteraad een planschaderisicoanalyse laten uitvoeren voor de plaatsing van twee windmolens op industrieterrein Isselt. De hoogte van het risico op planschade is voor Wind op Isselt nu ingeschat tussen de € 540.000 en € 1.770.000. Wat het uiteindelijke bedrag wordt is onder andere afhankelijk van het aantal claims dat wordt ingediend en de hoogte van het eigen (maatschappelijk) risico.

De gemeente vindt het belangrijk om in te zetten op windenergie om de klimaatdoelstellingen te kunnen halen. Daarvoor zijn op dit moment alle vormen van duurzame energie nodig. Het is daarom goed om risico’s op tijd in kaart te brengen en de haalbaarheid van het plan te onderzoeken. Planschade wordt namelijk betaald door de ontwikkelaar uit de opbrengst van de windmolens.

Vanaf het moment dat de gemeente een ruimtelijk besluit heeft genomen kan een verzoek om planschadevergoeding worden ingediend. Dat heet een planschadeclaim. Mensen die menen recht te hebben op planschade kunnen een aanvraag indienen bij het bevoegd gezag, in dit geval de gemeente. De resultaten van de planschaderisicoanalyse kunnen opgevraagd worden via [email protected].

Wat is planschade?

Planschade is een recht en is geregeld in de wet ruimtelijke ordening (Wro). Het gaat hierbij om een regeling voor de schade die ruimtelijke plannen en besluiten kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan waardedaling van onroerend goed, zoals woningen. Planschade kan aan de orde komen door het plaatsen van windturbines.

Daarnaast is het ook nog mogelijk dat mensen een andere tegemoetkoming kunnen krijgen bijvoorbeeld vanuit een gebiedsfonds. Dat is niet wettelijk geregeld zoals planschade, maar wordt in overleg met de ontwikkelaar van de windmolens aan de tafel van de omgevingsadviesraad besproken.

Onafhankelijk onderzoeksbureau

De planschaderisicoanalyse werd uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau SAOZ. In de risicoanalyse is een groot aantal gebouwen meegenomen. Daardoor is het op dit moment niet mogelijk om voor elk gebouw afzonderlijk te kunnen toetsen of deze ontwikkeling voorzienbaar was. Voorzienbaarheid houdt in dat een ruimtelijke ontwikkeling vanaf een bepaald moment voorzien had kunnen worden uit openbare beleidsstukken.

In de structuurvisie Amersfoort 2013 wordt industrieterrein Isselt voor het eerst genoemd als mogelijke zoeklocatie voor windmolens. Mensen die na die tijd bijvoorbeeld een woning hebben gekocht in de buurt van de windmolens hebben dan geen recht op planschade. Dat maakt dat de uitkomst relatief hoog is en de daadwerkelijk te betalen planschade naar verwachting lager is.

Maatschappelijk risico

Daarbij komt dat er per gebouw ook nog met een eigen risico of ondernemersrisico bij maatschappelijke ontwikkelingen wordt gerekend. Dit varieert zo tussen de 2 en 4 procent. Dit betekent dat het deel van de schade dat binnen het normaal maatschappelijk risico valt, voor rekening blijft van de aanvrager. Dat is 1 van de redenen dat een claim rondom woningwaardedaling geen eenvoudige rekensom van mogelijke waardedaling maal afstand tot elke woning kan zijn.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen