Monitor Inclusieve Stad 2023: met de meeste Amersfoorters gaat het goed vergeleken met andere grote gemeenten

Foto: Gemeente Amersfoort

Gemeente Amersfoort volgt de ontwikkelingen in het sociaal domein jaarlijks via de Monitor Inclusieve Stad. Hierin worden zowel landelijke als Amersfoortse cijfers en gegevens uit onderzoeken verzameld. Uit de monitor blijkt dat het met de meeste inwoners van Amersfoort goed gaat, vergeleken met andere grote gemeenten.

Verder valt in de Monitor Inclusieve Stad 2023  ‘onderadvisering’ en toename van verzuim en uitval in het onderwijs op. En de druk die toeneemt op mantelzorgers en vrijwilligers.

Meer investeren in ondersteuning van mensen in kwetsbare situaties

Net als in de afgelopen jaren scoort Amersfoort op veel punten positiever dan andere steden in Nederland, zoals een lager percentage gezinnen dat in (energie)armoede leeft en een hoger percentage volwassenen dat een goede gezondheid ervaart. Dit heeft te maken met de gunstige financieel-economische situatie van veel van onze inwoners. Er blijven echter ook verschillen in gezondheid en welzijn tussen inwoners in onze stad. Bij inwoners in kwetsbare situaties stapelen gezondheids- en sociale problemen zich vaker op. Vooral in de wijken Liendert en Kruiskamp-Koppel. De gemeente wil meer investeren in de ondersteuning van juist deze groep. Onder andere door de beschikbare ondersteuning en hulp beter vindbaar te maken. En door meer aan preventie te doen om te voorkomen dat mensen in de problemen komen of dat de bestaande problemen verergeren.

Onderadvisering in het onderwijs

In de Amersfoortse wijken waar relatief veel mensen met een praktische opleiding wonen, kregen meer basisschoolleerlingen een lager schooladvies dan het toetsadvies. Door dit ‘onderadvies’ kunnen leerlingen doorstromen naar een opleiding die onvoldoende aansluit bij hun capaciteiten. Hierdoor is sprake van kansenongelijkheid in de overgang van primair naar voortgezet onderwijs.
Om de kansengelijkheid te vergroten werken de gemeenten en scholen in de regio, wetenschap en de Gelijke Kansen Alliantie samen in het programma Kansrijk Funderend Onderwijs. Op dit moment loopt een onderzoek naar onder- en overadvisering en de invloed van opleidingsniveau, migratieachtergrond en inkomen van ouders.

Schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten

Het verzuim van leerlingen op school neemt toe en er zijn meer leerlingen die voortijdig school verlaten. Er zijn er meer jonge kinderen die de stap naar school nog niet kunnen maken of niet naar school gaan. Samen met het onderwijs en met partners in de jeugdhulp wordt gewerkt aan de achterliggende problemen bij kinderen, jongeren en gezinnen. Tegelijkertijd lopen er verschillende projecten om verzuim en uitval tegen te gaan.

Zorgen onder mantelzorgers en vrijwilligers

Dit jaar is ook onderzoek gedaan naar de ervaringen van Amersfoortse mantelzorgers en vrijwilligers. Zij maken zich zorgen over de toekomst. Door de vergrijzing neemt de zorgvraag toe. Hierdoor neemt ook het beroep dat op mantelzorgers en vrijwilligers wordt gedaan toe. En dat terwijl de druk op deze groep nu al hoog is. Er zijn bovendien zorgen onder vrijwilligers en vrijwilligerscoördinatoren over het werven en behouden van vrijwilligers. Voor mantelzorgers is goede ondersteuning voor henzelf belangrijk; deze moet makkelijk vindbaar zijn.

Vindbaarheid van informatie

De gemeente Amersfoort is eerder dit jaar met het project Wegwijzer gestart om informatie over alle hulp en ondersteuning beter vindbaar en toegankelijk te maken. Onderdeel hiervan is het vergroten van de bekendheid van onafhankelijk cliëntondersteuning.

Beleidskader Amersfoort Inclusieve Stad

Sinds 2015 verschijnt jaarlijks de monitor sociaal domein. Op 23 maart 2021 is het beleidskader Amersfoort Inclusieve Stad vastgesteld. Sindsdien heet het jaarlijkse onderzoek: Monitor Inclusieve Stad. Hiermee volgt de gemeente de effecten van het beleid om op basis hiervan bij te kunnen sturen.

Wat is het sociaal domein?

De gemeente is verantwoordelijk voor het sociaal domein. Dat bestaat uit alles wat de gemeente samen met maatschappelijke organisaties doet aan gezondheid, welzijn en veiligheid van inwoners. Dat gaat onder andere over kansengelijkheid, bestaanszekerheid, participatie, zelfredzaamheid, werk en jeugdhulp. Hiermee voert de gemeente verschillende wetten uit. Onder andere de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet, de Participatiewet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs).

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen