Willum Geerts winnaar Open Call beeldende kunst 2024

Foto: Gemeente Amersfoort

Beeldend kunstenaar Willum Geerts heeft de Open Call beeldende kunst 2024 gewonnen. Hij ontvangt 40.000 euro voor zijn kunstproject Persona Non Data. Het kunstproject is een artistiek spel tussen de fysieke werkelijkheid, het digitale domein en de sociale ethiek ervan. Een samenwerking tussen twee beeldend kunstenaars met een ethische hacker daar tussenin, de bewoners en de gemeente Amersfoort eromheen. Persona Non Data zal in 2024 zichtbaar zijn in Amersfoort.

Willum Geerts is een ervaren multidisciplinair kunstenaar. Met zijn kunstproject Persona Non Data gaat hij samenwerken met de Amersfoortse beeldend kunstenaar Seán Hannan en een ethisch hacker ook uit Amersfoort. In het kunstproject wordt samen met inwoners van gemeente Amersfoort onderzocht hoe de prille verhoudingen zijn tussen menselijke interactie zoals we die dagelijks ervaren en de opkomende invloed van een digitale werkelijkheid, kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT of afbeeldingen gemaakt met goedgekozen woorden (prompts). De vraag is ‘Zal de machine de mens gaan vervangen?’

Open Call beeldende kunst

Elk jaar stelt gemeente Amersfoort een geldbedrag beschikbaar als stimulans voor professionele kunstenaars en tentoonstellingsmakers. Inzendingen worden door een onafhankelijke commissie geselecteerd. Voorwaarden van de Open Call zijn onder andere dat het project moet worden uitgevoerd in de gemeente Amersfoort, eenmalig is en zichtbaar voor inwoners van de stad. Kunstenaar Willum Geerts volgt als winnaar 2024 beeldend kunstenaar Hans van Bentem op. Van Bentem werkt met zijn kunstproject Object Trouvé samen met Amersfoorters Lisa Bast en Bram Petraeus. Het kunstproject zal in januari 2024 te zien zijn in de stad.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen