Fietsproef met groen licht op kruising Ringweg Koppel – Holkerweg

Foto: Pixabay

Om het fietsen in de stad te stimuleren en het verkeer sneller door te laten stromen startte de gemeente Amersfoort op 5 december 2023 een kleinschalige fietsproef. Bij het drukke kruispunt van de Ringweg Koppel met de Holkerweg gaan intelligente verkeerslichten ervoor zorgen dat fietsers die in een groepje rijden groen licht krijgen.

Inzet borden en slimme camera’s

Speciale groene verkeersborden roepen fietsers op om een groepje te vormen en zo samen sneller door groen te fietsen. Slimme camera’s registreren dat er een groep van fietsers nadert. Aan de hand van de gegevens vanuit de camera en verkeerslichten worden groepsgrootte en snelheid beoordeeld en springt het stoplicht sneller op groen. De camera’s meten alleen het fietsverkeer, de beelden worden niet opgeslagen en/of bewaard.

Fijn voor fietsers én automobilisten

Wethouder van Gemeente Amersfoort Tyas Bijlholt: “Fietsers hoeven minder lang voor rood te wachten, waarmee we het fietsen in de stad aantrekkelijker maken. We evalueren de proef en maken daarmee inzichtelijk in hoeverre de fietsers minder wachttijd ondervinden en tegelijkertijd onderzoeken we of de neveneffecten voor het overige verkeer (auto en openbaar vervoer) minimaal kunnen houden.” De proef wordt dan ook bewust uitgevoerd op het drukke fietspad van en naar het centrum aan de Holkerweg aldus Bijlholt: “Dit is hét punt in Amersfoort waar het enorm druk is en waar goede doorstroming voor fietsers en automobilisten enorm belangrijk is.”

Doel 

De fietsproef heeft als doel om te leren of alles technisch naar behoren werkt, of de fietsmetingen betrouwbaar zijn en wat de effecten zijn op wachttijden voor fietsers en het overige verkeer. Bij positieve uitkomsten kijkt de gemeente naar meer locaties in de stad om deze slimme oplossing in te zetten.

Einde proef

De proef duurt tot maart 2024 en wordt door de gemeente Amersfoort uitgevoerd in samenwerking met partners Goedopweg, www.goedopweg.nl.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen