Amersfoort toiletvriendelijkste stad in Utrecht

Foto: Gemeente Amersfoort

Amersfoort is vandaag benoemd tot de meest toiletvriendelijke stad in de provincie Utrecht. In het afgelopen jaar is Amersfoort gestegen van de 44e naar de 2e plaats op de ranglijst van de Toiletalliantie, die vandaag is bekendgemaakt. Hiermee heeft Amersfoort de gemeente Utrecht achter zich gelaten, die op de vierde plaats staat. Alleen in de gemeente West Maas en Waal zijn de toiletfaciliteiten beter. Elk jaar publiceert de Toiletalliantie, bestaande uit organisaties zoals de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en de HogeNood-app, de Toiletranglijst. Waar komt deze opmerkelijke stijging in Amersfoort vandaan?

Inclusieve en gastvrije stad

Wethouder Micheline Paffen licht toe: “Amersfoort streeft naar een inclusieve en gastvrije stad voor zowel inwoners als bezoekers. Toiletbezoek is essentieel om de stad te kunnen verkennen. We zijn trots op deze tweede plek en willen deze positie natuurlijk behouden. Samen met Onbeperkt Amersfoort en onze denktank Inclusieve Stad blijven we hard werken om Amersfoort toegankelijk en inclusief te houden.’’

Toiletbezoek

Toiletbezoek is een belangrijke reden voor mensen om eropuit te gaan, bijvoorbeeld om te winkelen, naar een restaurant te gaan of een evenement bij te wonen. Volgens de missie van de Toiletalliantie betekenen meer toiletten: ‘minder eenzaamheid en sociaal isolement, meer zelfredzaamheid, minder zorgkosten (preventie), maar ook meer gastvrijheid, een aantrekkelijkere binnenstad en mensen die langer in een verblijfsgebied vertoeven. Dit biedt ook economische kansen: hoe langer mensen blijven, hoe meer geld ze uitgeven. Zo realiseren we werkelijke maatschappelijke impact, een win-winsituatie.’

Horeca

In de afgelopen jaren hebben inwoners en bezoekers, jong en oud, met en zonder beperking herhaaldelijk aangegeven dat openbare toegankelijke toiletten, geschikt voor mensen met een beperking en bij voorkeur buiten de openingstijden van detailhandel en horeca te gebruiken, op veel plaatsen in de stad ontbreken. De Gemeente Amersfoort heeft deze signalen serieus genomen.

Toiletplan

In het coalitieakkoord heeft de gemeente Amersfoort opgenomen dat er meer gratis toiletten moeten komen. Afgelopen zomer heeft de Gemeente Amersfoort formeel besloten om een toiletplan uit te voeren, waarbij 1 toilet per jaar, in totaal 5, toegankelijk voor mensen met een beperking, wordt gerealiseerd.

HogeNood-app

In de HogeNood-app staan alle gastvrij te gebruiken toiletten vermeld, inclusief informatie over de nabijheid, toegankelijkheid voor mensen met een beperking en eventuele gratis beschikbaarheid. Het toilet aan de Boterbeurs, naast de Sint-Joriskerk in het centrum, is het eerste toilet dat ook met een beperking 24/7 toegankelijk is. We hopen dat vooral het uitgaanspubliek dit toilet schoon wil houden, zodat mensen met een beperking dit toilet in noodgevallen kunnen gebruiken.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen