Hindernissen in centrum Amersfoort

Foto: Gemeente Amersfoort

Wil je weten welke hindernissen mensen met een beperking tegenkomen in het centrum van Amersfoort? Kom dan op donderdag 5 oktober tussen 10.00 uur en 12.00 uur naar de Ongehindernisbaan op de Varkensmarkt in het centrum van Amersfoort.

Iedereen, maar vooral winkelend publiek, ondernemers en ambtenaren dagen we uit om met een rolstoel, rollator of geblindeerde bril de baan met obstakels te overwinnen. Het doel is om zelf te ervaren hoe het is om te leven met een beperking. Wethouder Micheline Paffen-Zeenni (portefeuille diversiteit en inclusie) waagt zelf ook een poging. Hiermee geeft ze de aftrap van de Amersfoortse Dag van de Toegankelijkheid.

Obstakelvrij Amersfoort

Gemeente Amersfoort werkt aan een toegankelijker en “obstakelvrij Amersfoort”, een stad zonder hindernissen. Daarom werkt de gemeente Amersfoort samen met VNO-NCW, MKB-Nederland en Ongehinderd aan de MKB-toegankelijke route. De gemeente wil niet alleen de stad toegankelijker maken voor inwoners en bezoekers met en zonder beperking, maar ook ondernemers versterken. Mensen met een beperking zijn een soms nog een gemiste doelgroep.

Voor 300 ondernemers heeft de gemeente een gratis toetsing van hun locatie op toegankelijkheid beschikbaar gesteld. Veel ondernemers hebben hier al gebruik van gemaakt.

Toegankelijker

Tijdens dit evenement op de Varkensmarkt wordt ook de factsheet ‘Ontwikkeling MKB Toegankelijke Route’ gepresenteerd aan wethouder Micheline Paffen-Zeenni. Dan horen wij precies hoeveel ondernemers in Amersfoort zich hebben aangesloten bij de MKB toegankelijke route en een bronzen of zilveren keurmerk hebben ontvangen. Ook wordt door Ongehinderd een document overhandigd aan de wethouder met handreikingen om de toegankelijkheid van het MKB binnen de gemeente verder te verbeteren. Dit geeft ondernemers tips en handvatten voor het toegankelijker maken van hun bedrijf. Ondernemers kunnen zich nog aanmelden voor een gratis toetsing van hun locatie: [email protected].

Maatwerk

In Nederland wonen 2,5 miljoen mensen met een beperking. Amersfoort heeft 158.000 inwoners, waarvan 30.000 ouderen en tenminste 25.000 mensen met een beperking. Het ministerie van VWS geeft aan dat de helft van de mensen een chronische aandoening heeft. Begin dit jaar is de grondwet uitgebreid met een bepaling dat ook mensen met een beperking een gelijkwaardige behandeling verdienen. Wethouder Paffen-Zeenni: ‘’Omdat Amersfoort graag voor alle inwoners en bezoekers een gastvrije en toegankelijke stad wil zijn, willen we hen de hand reiken en passende oplossingen aanbieden. Dat vraagt om maatwerk. We zijn een inclusieve stad waarin iedereen welkom is en zich gezien moet voelen.’’

Talkshow

’s Avonds om 19.30 uur verzorgt de Amersfoortse hoogleraar Disability Studies Alice Schippers in De Observant een inleiding over het thema sociale toegankelijkheid, bejegening van mensen met een beperking. In de talkshow ‘Welkom in Amersfoort’ gaan ervaringsdeskundigen in gesprek over de uitkomsten van het onderzoeksproject Beter Bediend. De afgelopen maanden hebben Dissability Studies en Onbeperkt Amersfoort samen met ervaringsdeskundigen onderzoek gedaan naar de sociale toegankelijkheid van Amersfoort zowel bij de gemeente, zorg, horeca en detailhandel. Zorgverleners, ambtenaren, ondernemers, bewoners en/ of mensen met een beperking zijn uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan in de talkshow over de vraag hoe Amersfoort nog toegankelijker gemaakt kan worden, zodat iedereen zich welkom voelt.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen