Wet goed verhuurderschap per 1 juli 2023

Foto: Gemeente Amersfoort

Discriminatie, intimidatie, te hoge huurprijzen en onterechte servicekosten. Op de verhuurmarkt komt dit helaas voor. Om hier een einde aan te maken, is er vanaf 1 juli 2023 de Wet goed verhuurderschap. Vanaf die datum gelden er aanvullende regels voor hoe een verhuurder of verhuurbemiddelaar zich moet gedragen in relatie tot woningzoekenden, huurders of arbeidsmigranten.

Gemeentelijk meldpunt ongewenst gedrag

Een belangrijk onderdeel van deze wet is een gemeentelijk meldpunt waar je als inwoner van Amersfoort anoniem en kosteloos melding kunt doen van ongewenst verhuurgedrag. Dit meldpunt is een aanvulling op de bestaande meldpunten die er al zijn. Bovendien kan de gemeente met deze nieuwe wet ook tot handhaving overgaan.

Overzicht bestaande meldpunten

Inwoners van Amersfoort kunnen op dit moment ook al melding maken van ongewenst gedrag van verhuurders. Dat kan via:

  • De Huurcommissie(link is extern)
    Voor huurders van sociale huurwoningen over slechte dienstverlening, achterstallig onderhoud en te hoge huurprijzen bij de klachtencommissie van hun woningcorporatie. Bij het uitblijven van hulp/oplossingen kunnen huurders van sociale huurwoningen terecht bij de Huurcommissie.
  • Het Huurteam(link is extern)
    Voor huurders van particuliere huurwoningen (bijvoorbeeld over de huurprijs, onderhoud, servicekosten, het huurcontract of intimidatie en bedreiging).
  • Artikel 1 Midden Nederland(link is extern)
    Voor meldingen over discriminatie en intimidatie.

Op dit moment onderzoeken we hoe de bestaande meldpunten een plek krijgen in het nieuwe meldpunt van de Wet goed verhuurderschap. Het nieuwe meldpunt is uiterlijk 1 januari 2024 klaar voor gebruik. Via onze website houden we je hierover op de hoogte.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen