Om van Amersfoort een groene, leefbare en gezonde stad te maken, wil het college van burgemeester en wethouders in de toekomst de openbare ruimte in straten anders inrichten. In plaats van straten die vol staan met auto’s moet er meer ruimte komen voor groen, klimaatbestendige maatregelen en spelen.
In de wijken blijft gelegenheid om in de buurt van de woning te parkeren. Tweede of derde auto’s zullen op termijn op enige afstand parkeren. Daar moeten eerst voorzieningen voor komen. Ook wil het college investeren in goede voorzieningen voor deelmobiliteit, openbaar vervoer en fietsen. Zo wil het college het makkelijker maken om andere keuzes te maken dan een (extra) auto aanschaffen.
Het college legt in het ‘Deelomgevingsprogramma parkeren deel 1’ 4 uitgangspunten voor aan de gemeenteraad. Hiermee kan aan deze doelen gewerkt worden. Als de uitgangspunten worden vastgesteld, worden die per wijk uitgewerkt. Dat gebeurt in overleg met inwoners en bedrijven.
De eerste stap is om gefaseerd in heel Amersfoort betaald parkeren met vergunningen in te voeren. Daarna wil het college ook minder vergunningen in de woonstraten uitgeven voor tweede of derde auto’s. Dan moeten wel eerst alternatieven voor inwoners en bezoekers op orde zijn. Denk aan parkeren aan de rand van de stad en een goede verbinding met het ov of de fiets. Daarbij wordt rekening gehouden met inwoners die van de auto afhankelijk zijn door lichamelijke beperkingen of werk. In grote nieuwbouwprojecten in de buurt van het openbare vervoer komt nog maar een heel beperkt aantal parkeerplekken.
Wethouder mobiliteit Tyas Bijlholt: “Om onze stad leefbaar te houden voor de toekomstige generaties moet het college keuzes maken. Elke grote verandering gaat samen met reacties en een veelheid aan meningen. Ik hoor verschillende signalen. Bijvoorbeeld van mensen die blij zijn met het voorstel omdat ze hun straat voor meer dan alleen auto’s willen gebruiken. Maar ook van mensen die zich zorgen maken omdat ze voor hun werk, zorg voor anderen of andere redenen niet zonder hun auto kunnen. Ik wil graag benadrukken dat we goed naar alle meningen en geluiden blijven luisteren voor een zo passend mogelijke aanpak. Daarvoor gaan we de gesprekken per wijk aan. Om samen met inwoners en bedrijven de vervolgstappen naar leefbare straten verder uit te werken.”
De concept uitgangspunten van het parkeerbeleid zijn op 19 en 20 april 2023 tijdens gespreksavonden besproken met inwoners en ondernemers. Delen van het conceptvoorstel van 6 april zijn op basis daarvan aangepast.
Vooral uit wijken waar op dit moment geen parkeerprobleem is en waar volgens inwoners ook voldoende groen is, werd gereageerd. Deze inwoners vragen zich af of de maatregelen wel passend zijn voor hun straten en wijken. Om die reden is de uitbreiding van betaald parkeren in het aangepaste voorstel opgedeeld in 2 fasen. Dit geeft de mogelijkheid om voor de wijken waar minder urgentie wordt gevoeld te wachten met de uitvoering, zonder af te doen aan de ambitie. Ook waren er zorgen over de betaalbaarheid. Het aangepaste voorstel geeft meer inzicht in de tarievenstructuur voor parkeren op straat.
Als de uitgangspunten worden vastgesteld, start de uitwerking. Samen met inwoners, organisaties en bedrijven maakt de gemeente een plan. Daarin wordt duidelijk wat het invoeren van de maatregelen gaat betekenen en wanneer welke regels in zullen gaan. Hiervoor worden gesprekken in de wijken georganiseerd. Daarin vraagt de gemeente welke kansen inwoners zien als het gaat om verminderen van het aantal auto’s in straten. Maar ook wat er in hun wijk nodig is aan alternatieven voor de auto. En welke ideeën er al zijn om de ruimte in te vullen die op termijn vrijkomt.
Bron: gemeente Amersfoort