Buitenkasten al 25 jaar veilige speelplek voor Amersfoortse kinderen

Foto: Gemeente Amersfoort

De Buitenkasten bestaan 25 jaar. Voor het bijzondere jubileum ontvangen alle Buitenkasten een cadeau van de wijkwethouder.

Veilige speelplekken

Bij een Buitenkast kunnen kinderen veilig samen buiten spelen met verschillend speelgoed en spelletjes. Kinderen leren om op een vreedzame manier te spelen met andere kinderen. Bij iedere Buitenkast zijn vrijwilligers en een professionele kracht betrokken. Zij begeleiden de kinderen en maken een praatje met de ouders. Zo zijn de Buitenkasten ook een ontmoetingsplek voor ouders.

In Amersfoort zijn 6 Buitenkasten: in Liendert, Kruiskamp, Randenbroek, Schuilenburg en bij de Ganskuijl in het Vermeerkwartier. Alle kinderen zijn welkom om mee te spelen. Het aantal kinderen dat bij de Buitenkasten komt spelen, verschilt per seizoen. In de lente en zomer kunnen er zomaar 50 tot 80 kinderen komen spelen, per locatie per dag.

Belangrijk voor de stad

Wethouder Wmo, wijkteams en sociale basisinfrastructuur Micheline Paffen-Zeenni: ‘De buitenkast is een prachtige ontmoetingsplek waar kinderen en ouders uit dezelfde buurt elkaar ontmoeten en leren kennen door met elkaar te spelen. Zo bouwen zowel de kinderen als de ouders met elkaar een hechte band op die van grote waarde is. Er voor elkaar zijn en samen plezier hebben, is voor het welzijn van mensen ongelooflijk belangrijk. Het schept een band, slaat een brug tussen de verschillende culturen en vergroot de saamhorigheid in de buurt.’

De Buitenkasten werken nauw samen met ABC-scholen en andere organisaties in de wijken. Zo kan snel ingespeeld worden op nieuwe ontwikkelingen en het behalen van de wijkdoelen. De Buitenkasten hebben zich door de jaren heen ook bewezen als prettige plek om met vragen terecht te kunnen.

Vrijwilligers 

Vrijwilligers zijn sinds het begin belangrijk bij de Buitenkasten. ‘We kunnen niet zonder onze vrijwilligers, zij zijn goud waard’, zegt Karima Dahri, coördinator van de Buitenkasten. ‘Sommige vrijwilligers kunnen door hun vrijwilligerswerk doorstromen naar betaald werk, wat fantastisch is. Daar zijn we heel trots op. Het zorgt er ook voor dat wij altijd nieuwe handjes kunnen gebruiken.’

De vrijwilligers van de Buitenkasten zijn door burgemeester Bolsius en wethouder Paffen-Zeenni uitgenodigd voor een gezamenlijke lunch. Dit om hen te bedanken voor het belangrijke werk dat zij doen voor de Amersfoortse kinderen en hun ouders.

Video

Indebuurt033 heeft voor het jubileum van de Buitenkasten een korte film gemaakt. Die maakt duidelijk wat de Buitenkasten betekenen voor kinderen, ouders en vrijwilligers. Bekijk de video op YouTube.

Meer informatie

Meer informatie over de Buitenkasten, de locaties en openingstijden vind je op de website van Indebuurt033.

Fotobijschrift: Op 19 april 2023 waren wethouder Micheline Paffen-Zeenni en wijkwethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh aanwezig bij Buitenkast Horsten in Liendert. Zij overhandigden de eerste cadeaus aan de vrijwilligers van de Buitenkast. De kinderen en vrijwilligers kunnen voortaan met een aantal nieuwe spellen spelen die op het verlanglijstje stonden van de Buitenkasten.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen