Tijdelijke opvang Oekraïners in Hellestraat en Utrechtseweg

Foto: Gemeente Amersfoort

Sinds maart 2022 vangt de Gemeente Amersfoort oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne op in kantoorgebouwen aan de Zonnehof en de Plotterweg. Deze tijdelijke opvanglocaties sluiten in april 2023. Omdat de oorlog nog voortduurt, heeft het college dinsdag 13 december besloten om twee kantoorgebouwen aan de Utrechtseweg en Hellestraat versneld om te bouwen voor de tijdelijke opvang van Oekraïners.

Burgemeester Lucas Bolsius: “Amersfoort is gastvrij: zo’n 260 Oekraïners leven momenteel bij Amersfoorters in huis. De 400 Oekraïners in onze gemeentelijke opvang zetten we in april niet op straat. Als stad blijven we ons inzetten om mensen een plek te geven die door oorlog niet naar huis kunnen.”

Utrechtseweg 1 en Hellestraat 24

Het gaat om de kantoorgebouwen aan de Utrechtseweg 1 (het oude SNS-gebouw) en de Hellestraat 24 (kantoor van Gemeente Amersfoort). Het pand aan de Utrechtseweg is drie jaar (tot eind 2025) beschikbaar. Na de verbouwing zullen de verdiepingen uit kamers bestaan met gezamenlijke douches en keukens voor maximaal 145 mensen. Het gebouw aan de Hellestraat is beschikbaar voor een periode van 5 jaar voor 160 mensen. Er wordt nog onderzocht of hier ook kamers met gezamenlijke douches en keukens komen of dat zelfstandige woonruimte mogelijk is.

Beide locaties krijgen een beheerplan en een huismeester. Deze huismeester is ook het aanspreekpunt bij vragen en zorgen uit de buurt. Als blijkt dat de Oekraïners vóór het aflopen van de tijdelijke opvangperiode terug naar huis kunnen, kunnen andere mensen er wonen.

Huidige huurders kunnen blijven

De gemeente denkt dat het goed mogelijk is om in deze panden werken en wonen te combineren. Het restaurant aan de Utrechtseweg en enkele kleine ondernemers, die tijdelijk ruimte huren in beide panden, kunnen daar gewoon blijven. Ook kunnen de kunstenaars in de kelder van het pand aan de Hellestraat dit deel blijven gebruiken.

Hoe gaat het nu verder?

Op dit moment werkt de Gemeente Amersfoort de plannen uit voor de verbouwing. Omwonenden ontvangen een uitnodiging per post voor een informatiebijeenkomst. Het doel is om vóór de kerstvakantie de omgevingsvergunningen aan te vragen en daarna beide kantoren te verbouwen. Zodat de Oekraïense vluchtelingen er in april naar toe kunnen verhuizen.

Derde locatie nodig

Deze twee locaties bieden niet genoeg plaats aan alle Oekraïners die nu in de huidige opvanglocaties verblijven. Daarom zoekt Gemeente Amersfoort nog naar een derde, tijdelijke locatie. Het doel is om iedereen te verhuizen voordat de huurperiodes van Zonnehof en Plotterweg aflopen.

Meer informatie over vluchtelingen in Amersfoort is te vinden op www.amersfoort.nl/vluchtelingen.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen