Bij 1 op de 10 vrouwen en meisjes is er thuis soms geen geld voor menstruatieproducten. De gemeente Amersfoort start met een proef om gratis maandverband en tampons te verstrekken aan leerlingen van alle middelbare scholen, mbo-scholen en de Hogeschool in Amersfoort.
De Amersfoortse wethouder voor armoedebeleid Nadya Aboyaakoub-Akkouh was vandaag samen met initiatiefneemster van de actie Laura Buijtelaar, student aan de Hogeschool Amersfoort, bij Leerhotel het Klooster. Zij overhandigden het pakket aan Marlies Verkuijlen, voorzitter college van bestuur en Susan Pepping, projectleider financieel spreekuur van MBO Amersfoort.
Uit de taboesfeer
Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh: “Het is goed dat jonge inwoners zoals Laura Buijtelaar in actie komen voor dit probleem. En dat de gemeenteraad dit heeft opgepakt. Het helpt om het bespreekbaar te maken en uit de taboesfeer te halen. Vrouwen en meisjes die geen menstruatieproducten kunnen kopen, schamen zich vaak en blijven dan thuis van school of werk. De producten gratis verstrekken op scholen helpt hen om een zo normaal mogelijk leven te hebben. En dat is belangrijk voor de gezondheid en welzijn van deze vrouwen.”
Menstruatiearmoede
De gemeente heeft geïnventariseerd of scholieren op Amersfoortse scholen te maken hebben met menstruatiearmoede. Daaruit bleek dat dit speelt, met name bij mbo-scholen. Vaak hebben zij al een uitgiftepunt voor menstruatieproducten, een MUP opgezet. Deze punten worden vanuit het Armoedefonds voorzien van producten. Voor de overige mbo-scholen stelt de gemeente nu dit pakket met gratis producten en posters beschikbaar.
Daarnaast krijgen alle middelbare scholen, mbo/hbo-scholen zonder MUP-punt het pakket met gratis maandverband en tampons. Ook krijgen de scholen posters met informatie over waar de producten laagdrempelig en gratis in de school te verkrijgen zijn.
Buurtkastje
Ook landelijk heeft dit onderwerp aandacht. In de Tweede Kamer zijn er plannen om producten via voedselbanken of via het rode kruis te verstrekken. In veel gemeenten, waaronder Amersfoort, gebeurt dat al. Ook zijn er inwoners die zelf een initiatief zijn gestart in hun straat of wijk, bijvoorbeeld door een zogenoemd buurtkastje waaruit buurtgenoten producten kunnen pakken, waaronder menstruatieproducten.
Bron: gemeente Amersfoort