De stationspleinen rookvrij

Foto: Gemeente Amersfoort

Vanaf 30 november zijn de stationspleinen in Amersfoort rookvrije zones. De gemeente plaatst tegels met het rookvrij logo op de pleinen rond de stations Amersfoort Centraal, Vathorst en Schothorst. Wethouder Micheline Paffen-Zeenni en de directeur van het Longfonds, Michael Rutgers nemen woensdag om 14.30 uur het Stationsplein Amersfoort Centraal officieel in gebruik als rookvrij plein. Nadat zij een woordje spreken, vegen zij samen met jeugd het stationsplein schoon.

Michael Rutgers: “Fantastisch dat het stationsplein in Amersfoort vanaf 30 november rookvrij is. Een mooie en belangrijke stap op weg naar een Rookvrije Generatie. Want elk jaar sterven er in ons land 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Gelukkig worden steeds meer plekken waar kinderen komen rookvrij. Zo beschermen we onze kinderen tegen de gevaren van (mee)roken en de verleiding om te gaan roken.”

Het goede voorbeeld

We willen onze volgende generatie een gezonde start in hun leven geven. Het goede voorbeeld geven door niet te roken is een positief signaal, ook in de openbare ruimte. De gemeente en het Longfonds hechten hier veel waarde aan. De treinstations en bushaltes zijn al rookvrije plekken; nu maken we de stationspleinen ook rookvrij. Immers, we gaan naar een Rookvrije Generatie, geven het goede voorbeeld en vervuilen het straatbeeld niet met peuken.

Wethouder Paffen-Zeenni: “Ik ben er erg blij mee. Eindelijk wordt ook het stationsplein rookvrij. Zien roken, doet roken. Ik ben ervan overtuigd dat we hiermee andere gemeenten inspireren om dit goede voorbeeld te volgen. Alle NS stations en perrons zijn nu al twee jaar rookvrij, terwijl kinderen daar vroeger nog in de rook stonden. Straks kunnen we ons niet meer voorstellen dat er ooit gerookt is op stationspleinen in heel Nederland. Een verademing.”

Bron: gemeente Amersfoort

Cookieinstellingen