Gemeente Amersfoort start met het verstrekken van leefgeld aan vluchtelingen uit Oekraïne

Foto: Publiek domein

Er zijn vluchtelingen die geen geld (meer) hebben en daardoor onvoldoende middelen hebben voor een goed verblijf in onze stad. Dit kan voor problemen zorgen. Landelijk is bepaald dat zij leefgeld krijgen. Daarom is de gemeente Amersfoort vanaf donderdag 31 maart 2022 gestart met het verstrekken van voorschotten op het leefgeld.

Het gaat in eerst instantie om een eenmalige vergoeding van € 150,- op een prepaid betaalpas. Met deze pas kan er betaald worden in winkels en geld worden opgenomen bij een geldautomaat. Rood staan is niet mogelijk. Vanaf vrijdag 8 april 2022 ontvangen de vluchtelingen per persoon leefgeld volgens de ministeriële regeling.

Hiermee loopt de gemeente vooruit op de landelijke regeling en bepalingen rond leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen. De verwachting is dat het kabinet medio april de regeling heeft uitgewerkt.

Afspraak maken

De gemeente Amersfoort is donderdag 31 maart 2022 gestart met het verstrekken van leefgeld aan vluchtelingen uit Oekraïne op de locatie Zonnehof. Vanaf vrijdag 1 april 2022 kunnen vluchtelingen die verblijven bij een gastgezin een afspraak maken om de betaalpas op te halen op het Stadhuis. Zij kunnen hiervoor contact opnemen met de gemeente Amersfoort via 14 033 of via  +31 33 469 5111. De afspraken worden ingepland vanaf maandag 4 april 2022. Bij het verstrekken van de betaalpas wordt meteen een afspraak gemaakt voor de inschrijving in de BRP (BasisRegistratiePersonen).

Leefgeldregeling centrale opvanglocatie

Vluchtelingen die in een centrale opvanglocatie verblijven krijgen vanaf 8 april 2022 circa € 60 leefgeld per persoon per week. Dit bedrag is voor zowel volwassenen als kinderen en jongeren. De gemeente kan er voor kiezen (een deel) van het bedrag in natura te verstrekken (bijvoorbeeld voor voeding op de opvanglocatie). Daarover moet nog een besluit worden genomen.

Leefgeldregeling gastgezin

Vluchtelingen die in een gastgezin verblijven krijgen vanaf 8 april circa € 60 leefgeld per persoon per week en een extra toelage. De extra toelage is € 75 voor het eerste gezinslid, € 25 euro voor het tweede gezinslid en € 12,50 voor het derde en vierde gezinslid. De extra toelage is maximaal € 125 per gezin en is bedoeld voor de kosten van het levensonderhoud in het gastgezin.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Amersfoort? Kijk op amersfoort.nl/vluchtelingen.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen