Samenvatting collegebesluiten van 15 maart 2022

Foto: Gemeente Amersfoort

Het college van burgemeester en wethouders neemt wekelijks besluiten, onderverdeeld in bespreekstukken en hamerstukken. Onderstaand vindt u de lijst van deze besluiten, inclusief korte toelichtingen per besluit.

Bespreekstukken

Inkoop jeugdhulp en Wmo 2023 regio Amersfoort

De aanbesteding van Inkoop jeugdhulp en Wmo 2023 regio Amersfoort start. De gemeente Amersfoort koopt zo, samen met gemeenten in de regio, hulp en ondersteuning in. De aanbesteding is opgedeeld in drie percelen:

  • Specialistische jeugdhulp;
  • Wmo begeleidingen beschermd wonen;
  • Maatschappelijk opvang en vrouwenopvang.

Na publicatie van de aanbesteding kunnen mogelijke contractpartners zich aanmelden. Na de selectie en een periode van dialoog, kunnen plannen en offertes tot november 2022 worden ingediend. De ingangsdatum levering dienstverlening nieuwe contracten is 1 januari 2024. De huidige contracten worden met één jaar verlengd. In de nieuwe plannen streven de gemeenten naar partnerschap met enkele contractpartners. Dat maakt het mogelijk om een intensieve samenwerkingsrelatie op te bouwen voor een langere termijn en betere afspraken te maken over goede, passende en betaalbare hulp en ondersteuning voor alle inwoners die dat nodig hebben.

Hamerstukken

Verplaatsing Snuffelmarkt naar Eemplein

De Snuffelmarkt verhuist van het Lieve Vrouwekerkhof naar het Eemplein. Deze verplaatsing is nodig omdat met het autoluw maken van de binnenstad de steeds wisselende aanbieders van waren op de Snuffelmarkt, met hun auto’s de binnenstad niet meer in mogen.

Starten met uitkeren Energietoeslag €200 aan bijstandsgerechtigden

In de afgelopen maanden stegen de energieprijzen enorm. Naast een beloofde éénmalige (rijks)korting op de energiebelasting voor alle huishoudens, heeft het Rijk in december een energietoeslag aangekondigd voor huishoudens met een laag inkomen. Gemeente Amersfoort wacht niet op de formele wetswijziging en start deze maand met het uitkeren van € 200 energietoeslag aan huishoudens met een bijstandsuitkering. Andere huishouden met een laag inkomen die mogelijk ook aanspraak kunnen maken op de energietoeslag worden, als er meer bekend is over de wetswijziging, zo snel mogelijk door de gemeente geïnformeerd.

Plan van Aanpak RES 2.0

Amersfoort is een stad waar we energie besparen en maximaal gebruik maken van duurzame energie uit stad en regio. De energie die we nodig hebben, willen we zo duurzaam mogelijk opwekken met zon op dak, langs infrastructuur, in weides en energie door wind. Dat is nodig om op termijn CO2-neutraal te worden. Daarvoor wordt samen met de regiogemeenten (Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg), Stedin, Waterschap Vallei en Veluwe, en Provincie Utrecht en natuur- en milieuorganisaties gewerkt aan de Regionale Energie Strategie (RES). In de zomer van 2021 is de RES 1.0 vastgesteld. Tot 1 juli 2023 wordt gewerkt aan RES 2.0: de doorontwikkeling van de RES 1.0 in concrete projecten en eventueel nieuwe initiatieven. De komende periode gaan we samen met grondeigenaren, inwoners en andere betrokken partijen de mogelijke locaties voor zon- en windenergie verder onderzoeken en uitwerken. Dit doen we volgens de afspraken die we hebben in de participatiegids. Via het regionale programma minder CO2 brengen we ook in kaart hoe op energie bespaard kan worden.

Podium in de vijver van Emiclaer

De raad nam vorig jaar een motie aan die het college verzoekt de mogelijkheden te onderzoeken of het amfitheater in de vijver Emiclaer weer in gebruik kan worden genomen. In een eerder collegebericht is de raad geïnformeerd over de bouwkundige kosten. Inmiddels is met een enquête het draagvlak onder inwoners en culturele instellingen in beeld gebracht. De meerderheid (89%) van de inwoners ziet het podium graag terugkomen. Ook culturele instellingen zien mogelijkheden. Aandachtspunten zijn onder andere geluid, verlichting en financiële ruimte voor programmering. Middelen voor een nieuw podium, de onderhoudskosten en het programmeren van podiumkunsten zijn op dit moment niet opgenomen in de gemeentebegroting. De gemeenteraad kan in de integrale podiumvisie kiezen om te investeren in herplaatsen en in gebruik nemen van het podium.

Terugblik Nationale Onderwijsweek Amersfoort

Amersfoort was gedurende het schooljaar 2021-2022 de Nationale Onderwijsstad. Dit betekende dat Amersfoort de Nationale Onderwijsweek 2021 mocht organiseren. Het programma ‘Samen voor de toekomst’ en de organisatie van de week is door partijen in en rondom het onderwijs tot stand gekomen. Dit resulteerde in een gevarieerd programma voor verschillende doelgroepen. De evaluatie van de onderwijsweek laat zien dat er veel energie zit in het onderwijsveld en dat er kansen zijn om de al goede samenwerking nog verder te versterken. Dit krijgt verder vorm binnen het Uitvoeringsprogramma Jeugd en Onderwijs 2022-2024 waarbij gemeente, onderwijs en betrokken maatschappelijke- en zorgorganisaties betrokken zijn.

Evaluatie en vervolg IJslands preventiemodel

In Amersfoort moeten jongeren veilig, gezond en kansrijk kunnen opgroeien. Daarom deed de gemeente sinds 2018 ervaring op in een pilot voor een preventieve aanpak van alcohol- en middelengebruik, gebaseerd op het IJslands preventiemodel. De pilot is afgesloten en uit de evaluatie blijkt dat de aanpak goed past in Amersfoort. De aanpak wordt daarom de komende jaren verder ontwikkeld.

Verlengen samenwerkingsovereenkomst PRO/VSO Impuls duurzame arbeidsmarkttoeleiding kwetsbare jongeren

In de arbeidsmarktregio Amersfoort werken onderwijsinstellingen voor Praktijkonderwijs, Voortgezet Speciaal Onderwijs en de gemeente samen om kwetsbare jongeren beter naar werk te begeleiden. Dit moet voorkomen dat jongeren uitvallen bij de overstap van school naar werk. Gedurende twee jaar worden hiervoor nieuwe instrumenten en werkwijzen ontwikkeld. Deze samenwerking wordt met een schooljaar verlengd tot eind van het schooljaar 2022/2023. Zo ontstaat meer tijd om nieuwe instrumenten en werkwijzen te ontwikkelen, te testen en bij succes ook voort te zetten.

Beantwoording schriftelijke raadsvragen over:

  • Voortgang sportpark Zielhorst
  • Energielasten Parenthouses

Benieuwd naar de volledige lijst, inclusief onderliggende stukken? Bekijk deze op Notubiz.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen