Vanaf 1 december betalen voor gebruik laadpalen elektrisch boten in De Laak

Foto: Gemeente Amersfoort

De drie laadpalen voor elektrische boten langs De Laak in Vathorst zijn vanaf 1 december 2021 niet langer gratis te gebruiken. De gemeente heeft besloten om de palen in de Durgerdamhaven, de Markenhaven en de Workumstraat in ieder geval tot 2025 aan te bieden tegen een tarief van €0,50 per kWh.

Sinds 1 januari 2020 is het verboden om op De Laak te varen met bootjes die worden aangedreven door een brandstofmotor. Om booteigenaren daar bewust van te maken en elektrisch varen te promoten, plaatste de gemeente in 2017 de drie gratis te gebruiken laadpalen.

Nu blijkt dat weinig booteigenaren de laadpalen gebruiken. Bovendien is het exploiteren van laadpalen geen gemeentelijke taak. Tot slot is elektrisch varen op De Laak al bijna twee jaar verplicht en is dat inmiddels algemeen bekend. Daarom vindt gemeente Amersfoort het tijd om met de gratis stroomvoorziening te stoppen. Booteigenaren moeten vanaf nu betalen voor gebruik: €0,50 per kWh. Een prijs die is gebaseerd op gebruikelijke tarieven in andere jachthavens.

Evaluatie

In 2024 gaat de gemeente het laadpaalgebruik nogmaals evalueren. Commerciële partijen zijn ondertussen welkom om de betaalde exploitatie van de laadpalen over te nemen. Mocht een partij zich melden, dan overweegt de gemeente om een vierde laadpaal toe te staan in Waterdorp. Bewoners van dit wijkdeel hebben daarom gevraagd.

Meer weten over elektrisch varen in Vathorst? Kijk dan op amersfoort.nl/vareninvathorst.

Bron: gemeente Amersfoort

Cookieinstellingen