Democracity: scholieren op stoelen van raadsleden

Foto: Gemeente Amersfoort

Hoe laat je kinderen op een educatieve manier kennismaken met de gemeentepolitiek, met democratische besluitvorming in eigen stad? Door hen op het stadhuis het educatieve rollenspel Democracity te laten spelen! Het spel is vanaf nu beschikbaar voor de hoogste groepen van basisscholen, voor leerlingen van praktijkonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs in Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen.

In Democracity ervaren de kinderen hoe een gemeenteraad werkt en bouwen zij zelf een stad. Letterlijk. In twee uur tijd mogen zij als gemeenteraad van hun verzonnen stad bepalen welke gebouwen en voorzieningen er in de stad moeten komen. Met een beperkt budget. Bedrijven? Of juist meer groen? Een middelbare school? Of liever een ziekenhuis? Zij leren tijdens het spel dat het daarbij belangrijk is om te overleggen en te overtuigen. Maar ook dat een meerderheid en overeenstemming nodig zijn in een democratische samenleving. Meer informatie: Democracity – ProDemos.

Praktische informatie

Voor wie: basisschoolkinderen van groep 7 en 8, speciaal onderwijs en onderbouw praktijkonderwijs
Waar: raadzaal stadhuis, Stadhuisplein 1
Aanmelden: meld aan bij [email protected] om een datum aan te vragen of Prodemos
Wat kost het: gratis (vervoer naar het stadhuis zelf regelen)

Onderwijsprogramma

De gemeenteraad van Amersfoort vindt het belangrijk om jongeren te betrekken bij de (lokale) democratie. Want hoe werkt de politiek eigenlijk en welke rol heeft de gemeenteraad? Namens de gemeenteraad organiseert de griffie verschillende activiteiten voor scholen – van basisschool tot hogere school. Bijvoorbeeld gasten van de raad, klassenbezoeken aan de raadzaal en het stadhuis, debatten, kindervragenuur en nu ook Democracity.

Bron: gemeente Amersfoort