Gemeenteraad houdt voor het allereerst een kindervragenuur

Foto: Gemeente Amersfoort

De gemeenteraad houdt dinsdag 16 november 2021 een kindervragenuur. Dit is voor het eerst in de geschiedenis van Amersfoort. Kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen nemen de gemeenteraad dan van 17.00 tot 18.00 uur over. Het kindervragenuur is op initiatief van raadslid Tahsin Bülbül (DENK) en zal live worden uitgezonden.

Elk jaar is op 20 november de Dag van de Rechten van het Kind. Dan wordt in de hele wereld gevierd dat kinderen speciale rechten hebben. Dat wil de Amersfoortse gemeenteraad dit jaar vieren met het kindervragenuur. Bülbül: “De gemeenteraad van Amersfoort is het hart van de lokale democratie. Dé plek waar ook wordt gesproken over de belangen en toekomst van kinderen. De gemeenteraad vindt het dan ook belangrijk om hen vroeg te betrekken bij wat er gebeurt in de stad. Dat er naar kinderen geluisterd wordt.”

Beperkt aantal plaatsen

De kinderen van tien tot twaalf jaar krijgen de unieke kans om naar de Raadzaal in het stadhuis te komen, op de zetel van raadsleden te zitten en vragen te stellen aan de burgemeester, wethouders en raadsleden. De scholen hebben hier allemaal een uitnodiging voor ontvangen, maar er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. In totaal mogen acht scholen meedoen. Deze worden uit de inzendingen verkozen. Bülbül: “We gaan voor de meest uitdagende vragen!”.

Per school mag vervolgens een afvaardiging van leerlingen de klas (en school) vertegenwoordigen. Tijdens het kindervragenuur mogen de kinderen twee vragen stellen aan een raadslid (of politieke partij) en aan de burgemeester of een wethouder over onderwerpen die hen bezighouden. De vragen moeten betrekking hebben op Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen.

Aanmelden

Op de website van de gemeenteraad staat informatie over het kindervragenuur en het aanmeldingsformulier. Scholen kunnen zich tot uiterlijk maandag 1 november aanmelden en krijgen in de eerste week van november bericht of zij zijn uitgekozen of niet.

Video en live-uitzending

Op dinsdag 16 november wordt het kindervragenuur live uitgezonden via het YouTube-kanaal van Raad Amersfoort. In onderstaand filmpje roepen burgemeester Lucas Bolsius en Bülbül scholen en kinderen op om zich te gaan aanmelden voor het kindervragenuur.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen