Coming Out Day gevierd met feestelijk ontbijt op Stadhuis

Foto: Jan Slagter - via gemeente Amersfoort

Op maandag 11 oktober om 7.30 uur is de Coming Out Day op het Stadhuis gevierd met een feestelijk ontbijt en een programma voor genodigden. Aanwezig waren diverse Amersfoortse LHBTIQ+- organisaties, scholieren, sportverenigingen, boa’s, politie, raadsleden en medewerkers van de gemeente.

Elk jaar staat 11 oktober in het teken van Coming Out Day. Deze dag symboliseert dat iedereen mag zijn wie die is en wie die wil zijn, ongeacht de seksuele oriëntatie en of genderidentiteit.

Het was extra bijzonder om dit jaar weer in de Raadzaal bij elkaar te kunnen zijn. Na een toespraak van wethouder Cees van Eijk en een ervaringsverhaal van Nico over de schokkende gebeurtenissen tijdens Roze zaterdag in 1982, zongen leerlingen van het Corderius College het lied ‘Wind of Change’. Aansluitend aan het ontbijt hebben Cees van Eijk, Marjanne van Loon en Nico Kamphorst om 8.45 uur de regenboogvlag op het Stadhuisplein gehesen.

Officiële opening Regenboogoversteek

Op zondag 10 oktober werd de nieuwe Regenboogoversteek – een initiatief van Stichting Keiroze – officieel geopend door wethouder Cees van Eijk. Met een groot aantal deelnemers werd de Pridewalk gelopen achter een banner met de tekst: ‘In 033 mag je zijn wie je bent!’.

Uitreiking Derk Koetje Award

Na afloop van de Pridewalk werd de Derk Koetje Award uitgereikt aan de 22-jarige Joshua Kraan, oprichter van Jong & Proud, de Amersfoortse LHBTIQ+-jongerenorganisatie. De Derk Koetje Award is een onderscheiding in de vorm van een verzilverde penning die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon die zich bijzonder heeft ingezet voor de belangen van LHBTIQ+ers in Amersfoort en omstreken.

Wethouder Cees van Eijk: “De jeugd heeft de toekomst of liever nog de jeugd verandert de toekomst. Deze spreuk past zeer zeker bij Joshua. Met zijn eigen verhaal als transgender en de oprichting van Jong & Proud helpt hij andere jongeren. Met de Derk Koetje Award laat de regenbooggemeenschap zien dat dit zeer wordt gewaardeerd én wordt Joshua aangemoedigd om door te gaan. Ik hoop dat hij zo een voorbeeld is voor andere jongeren.”

Bron: gemeente Amersfoort

Cookieinstellingen