Vlot, veilig en comfortabel fietsen tussen Amersfoort en Bunschoten

V.l.n.r.: gedeputeerde Arne Schaddelee (provincie Utrecht), wethouder Mobiliteit en Luchtkwaliteit Roald van der Linde (gemeente Amersfoort) en wethouder Mobiliteit Rick Beukers (gemeente Bunschoten).
Foto: MichielTon.com

De snelfietsroute Amersfoort-Bunschoten is weer een stap dichter bij de uitvoering. Op 6 oktober 2021 ondertekenden de provincie Utrecht en de 2 betrokken gemeenten Amersfoort en Bunschoten de realisatieovereenkomst. Dit vormt het startsein voor de benodigde vergunnings- en aanbestedingsprocedures om de 9 kilometer lange regionale fietsroute te kunnen aanleggen. De geplande opening is eind 2023.

Groen en comfortabel

Op snelfietsroutes krijgen fietsers vaker voorrang op autoverkeer en eerder groen bij verkeerslichten op de route. Om de snelfietsroutes te realiseren, worden bestaande fietsverbindingen verbeterd en aan elkaar verbonden. Op de bredere paden krijgen fietsers voldoende ruimte om rustig naast elkaar te fietsen of juist in te halen. Roald van der Linde, Amersfoortse wethouder mobiliteit en luchtkwaliteit zet in op participatie met de omgeving.

“Bij het ontwerpen van de snelfietsroute nodigen we belangenverenigingen als de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland uit om mee te denken en te praten. Ook betrekken we direct aanwonenden, agrariërs en andere ondernemers langs het tracé. Juist hun lokale kennis en ervaring helpt enorm om samen een passend en verkeersveilig ontwerp te maken.”

Veilig en bereikbaar

Op de route komen duidelijke en herkenbare lijnen, wegwijzers en verlichting. De stoepranden zijn veilig en er zijn geen paaltjes of andere obstakels op de route.

“Met de toekomstige snelfietsroute wordt ingezet op een betere bereikbaarheid van onder andere scholen en werklocaties, wat het aantrekkelijker maakt om de fiets te nemen. Dagelijks zijn er meer dan 2.000 fietsbewegingen tussen de Bunschoten en Amersfoort. Met de komst van de snelfietsroute verbetert de bereikbaarheid voor de vele fietsers die die dagelijks van en naar hun werk of school fietsen.”

Aldus Rick Beukers, wethouder Mobiliteit van Bunschoten.

Stimulering fiets in woon-werkverkeer

Met deze snelfietsroute willen provincie en gemeenten het gebruik van de fiets in het woon-werkverkeer stimuleren. Het stimuleren van de fiets in woon-werkverkeer draagt bij aan de bereikbaarheid van de regio, is goed voor de gezondheid van de inwoners én voor het milieu. Daarnaast neemt de fiets minder ruimte in beslag dan andere vormen van mobiliteit. Het streven is om het fietsgebruik op de fietsroute Amersfoort-Bunschoten in 2023 met 10% te laten groeien ten opzichte van 2019. Arne Schaddelee, gedeputeerde van de provincie Utrecht, benadrukt het belang van fietsstimulering.

“Als provincie hebben wij niet alleen de verantwoordelijkheid voor de aanleg van snelfietsroutes. We hebben ook een belangrijke taak om inwoners daadwerkelijk op de fiets te krijgen. Om het fietsgebruik te stimuleren bieden we de Ik fiets-app aan. Hiermee kun je punten verzamelen voor gefietste kilometers. De punten zijn in te wisselen voor een product of je kunt een bedrag storten voor een goed doel.”

Meer ruimte

De snelfietsroute Amersfoort-Bunschoten maakt deel uit van het netwerk van de belangrijkste snelfietsroutes in de provincie Utrecht waarmee de provincie en de betrokken gemeenten nu aan de slag gaan. De andere snelfietsroutes zijn Utrecht-Woerden, Utrecht-Amersfoort, Utrecht-Veenendaal, Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein, Amersfoort-Soest-Baarn-Hilversum en Amersfoort-Bunschoten.

Meer informatie

www.amersfoort.nl/snelfietsroute

Bron: gemeente Amersfoort

Cookieinstellingen