Spelregels bij de Kinderkleedjesmarkt op Koningsdag

Foto: Gemeente Amersfoort

Op Koningsdag op vrijdag 27 april kunnen kinderen weer hun spulletjes verkopen tijdens de traditionele kinderkleedjesmarkt in de Amersfoortse binnenstad.

Kinderen mogen hun spullen verkopen in de Utrechtsestraat, Arnhemsestraat, Langestraat, Hellestraat, Krommestraat (tot bij het Oude Stadhuis), de Kamp (ter hoogte van de winkels), een stukje van de Stadsring, het Jorisplein en Amicitia. Op de Bloemendalsestraat organiseert de Amersfoortse Oranjevereniging activiteiten waarvoor andere regels gelden.

De Kinderkleedjesmarkt begint om 7.00 uur en duurt tot uiterlijk 17.00 uur. Bij het neerleggen van de kleedjes moeten kinderen opletten dat ze de kruisingen en zijstraten vrijlaten. Ook mogen ze geen kleedje neerleggen voor de ingang van winkels of horeca.

Kinderen mogen spulletjes verkopen, muziek maken of een theatervoorstelling geven, maar ze mogen daarbij geen geluidversterkende apparatuur gebruiken.

Wat mag niet?

  • Etenswaren en (fris)dranken verkopen, maar wel door kinderen zelfgemaakte koekjes, muffins of snoepzakjes.
  • Gasflessen en verhittingsapparatuur (zoals vuurkorven) gebruiken, omdat dit niet brandveilig is.
  • Dieren verkopen, zoals kuikentjes.
  • Monstertjes of proefexemplaren uitdelen.
  • Voertuigen, caravans, aanhangwagens, tenten en kramen binnen het gebied plaatsen. Vanuit de vaste, vergunde standplaatsen mag wel verkocht worden.
  • Gokspelletjes zijn vanzelfsprekend ook verboden.

Voor kinderen

De kinderkleedjesmarkt is bedoeld voor kinderen die (tweedehands) spullen willen verkopen. Winkeliers mogen hun waar niet op straat voor de eigen winkel verkopen, tenzij ze daar een vergunning voor hebben. De kleedjesmarkt is geen braderie. Horecaondernemers mogen een geveltap en/of eetkraam voor hun zaak plaatsen als zij daarvoor een vergunning hebben.

Opruimen

Na afloop of bij vertrek van de kleedjesmarkt moeten de kinderen en/of hun ouders niet verkochte spulletjes en eventueel afval meteen mee te nemen.

Bereikbaarheid

De verzinkbare palen in de binnenstad staan de hele dag omhoog. Het is dus niet mogelijk om het winkelgebied met de auto in te rijden. Ook de Kamp wordt afgesloten voor verkeer. Alleen tussen 6.30 en 7.30 uur is het mogelijk om spullen in en uit auto’s te laden voor de Kinderkleedjesmarkt. In dat uur staan de palen nog omlaag. Om 7.30 uur wordt de Kamp met dranghekken afgesloten.

Kom op de fiets!

Omdat er grote drukte wordt verwacht, kunt u het beste met de fiets naar de kleedjesmarkt komen. Fietsen kunt u gratis stallen in een van de bewaakte fietsenstallingen bij het Jorisplein, de Kamperbinnenpoort of Amicitia. In verband met de veiligheid is het niet toegestaan om fietsen te plaatsen op toegangswegen en vluchtwegen.

Extra toezicht

In de hele stad controleren politie, Stadstoezicht, gemeente, parkeerwachten en brandweer of iedereen zich aan de spelregels houdt. Na afloop dienen de kinderen en hun ouders/begeleiders de niet verkochte spulletjes en eventueel afval meteen mee te nemen.

Plattegrond kleedjesmarkt

Op onderstaande plattegrond is aangegeven waar de kleedjesmarkt mag plaatsvinden. De rijbanen zijn niet bestemd voor de kleedjes en moeten vrijgehouden worden voor de bereikbaarheid van hulpdiensten bij calamiteiten.

Bron: gemeente Amersfoort

Lees ook:
Bereikbaarheid binnenstad op Koningsdag

Reacties