Geen kerstboomverbranding meer

Foto: Publiek domein

De gemeente heeft besloten om te stoppen met de jaarlijkse kerstboomverbranding bij de Hamseweg in Hoogland. De verbranding is te belastend voor het milieu en de luchtkwaliteit. De gemeente laat de kerstbomen voortaan tot compost verwerken. De inzamelactie van kerstbomen en vuurwerk door kinderen blijft bestaan.

Elk jaar werden zo’n 8000 kerstbomen verbrand op het evenemententerrein bij de Hamseweg in Hoogland. Naast de uitstoot van CO2 komt hierbij roet en fijnstof vrij. Dit past niet bij de ambitie van de gemeente om in 2030 CO2 neutraal te zijn en het belang dat de gemeente hecht aan een goede luchtkwaliteit. De luchtverontreiniging kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

De inzamelactie van kerstbomen en vuurwerk blijft bestaan. Kinderen ontvangen per ingeleverde kerstboom of volle zak vuurwerkresten € 0,50. Van de ingezamelde kerstbomen wordt voortaan compost gemaakt. De compost kunnen inwoners gratis afhalen tijdens de jaarlijkse compostdag bij ROVA.

Wethouder Menno Tigelaar (Milieu): “Met ons allen werken we aan het verminderen van de CO2-uitstoot en een gezonde stad. Dat kan betekenen dat we soms onze gewoonten en tradities moeten aanpassen. Het is jammer dat we de jaarlijkse spectaculaire verbranding van kerstbomen straks missen; het trok altijd veel bekijks. Maar het is de beste keuze voor het milieu en onze gezondheid. Gelukkig hebben we een mooi alternatief gevonden door compost te maken van de kerstbomen. Dan hebben inwoners er straks profijt van op het balkon, in de tuin of in de groenstroken en plantsoenen in de stad.”

Bron: gemeente Amersfoort

Reacties