SRO verwijdert brug uit Sportfondsenbad

Uit onderzoek blijkt dat een defect in één van de machines waarmee de brug in het zwembad naar boven en naar beneden wordt gehaald de oorzaak is geweest van het onverwacht naar beneden vallen van de brug in het Sportfondsenbad. SRO en gemeente hebben in goed overleg met de verenigingen besloten de hefmachine niet te vervangen en de brug uit het Sportfondsenbad te verwijderen.

Deze hijsmachines zijn aan weerszijden van de brug aan het plafond van het gebouw bevestigd. In de machine zit een tandwiel waarvan een paar ‘tanden’ afgebroken zijn. Hierdoor was er geen goede grip op de kabel waarmee de brug omhoog werd getakeld, waardoor de brug weer naar beneden schoot. Afgelopen maandag kwam de brug, waarmee het 50 meter bad in tweeën wordt gedeeld, bij het ophijsen van de brug onverwacht naar beneden vallen.

De hefmachine kan worden vervangen. In goed overleg is voor een andere oplossing gekozen, namelijk het verwijderen van de brug uit het bad. Gebruikers van het zwembad geven aan dat ze zich zorgen blijven maken over de veiligheid bij het ophalen en neerlaten van de brug. Daarnaast kost het vervangen van de machine veel tijd. Ook het aanstaande vertrek naar het nieuwe zwembad in het sportcomplex Amerena is aanleiding om de brug alvast uit het zwembad te halen.

Voor het korte baan zwemmen zal gebruik worden gemaakt van mobiele keerwanden, die aan de 50 meter lijnen bevestigd kunnen worden. De mobiele keerwanden liggen alleen in het water tijdens trainingen. Als ze niet gebruikt worden zijn deze opgeborgen in de berging. Deze mobiele keerwanden kunnen ook in het nieuwe zwembad gebruikt worden.

Uit het onderzoek is niet gebleken wat de reden is van het afbreken van de tandwielen. De brug wordt jaarlijks gekeurd en de huidige keuring liep tot oktober 2017. Het tandwiel is gemaakt van messing waardoor corrosie geen oorzaak kan zijn.

De werkzaamheden om de brug eruit te halen nemen ongeveer acht uur in beslag en zullen medio volgende week plaatsvinden. SRO probeert dat zo in te plannen dat er zo min mogelijk last is voor haar bezoekers en de verenigingen.

Reacties