Oefening met Burgernet en Whatsapp

Foto: Publiek Domein/Pixabay

Samen met bewoners heeft de politie eind januari in Vathorst en Nieuwland geoefend met het opsporen en aanhouden van inbrekers via Whatsappgroepen en Burgernet.

Deelnemers werd verschillende malen gevraagd om mee te helpen bij het zoeken naar verdachten. “Dit is een oefening”, zo begon de melding. Vervolgens kwam het verzoek om uit te kijken naar een verdacht persoon. Mensen die waren aangesloten bij Burgernet en/of een Whatsapp-groep voor veiligheid, kregen een melding via hun telefoon of computer. Hierin stond ook informatie over de ‘verdachte’. Dit was een acteur die op dat moment daadwerkelijk rondliep in de wijk.

“We kregen niet heel veel meldingen, maar de meldingen die we kregen, waren heel goed”, vertelt Maarten Koesman van de politie hierover. “Hoewel de deelnemers wisten dat het om een oefening ging, zochten ze enthousiast mee. Zo kon in drie van de vier gevallen de dader gevonden en aangehouden worden.

De politie oefent regelmatig werksituaties, maar nu gebeurde het samen met wijkbewoners. “Wat we hiervan leren, is dat we de inwoners hard nodig hebben”, vertelt Koesman. “Het zijn voor ons echt de extra ogen en oren. In verdachte situaties moeten we snel handelen, maar we kunnen niet overal tegelijk zijn. Ook kunnen we niet door huizen heenkijken. Een verdachte die bijvoorbeeld een straat verderop loopt, zien wij niet, maar het kan goed zijn dat een deelnemer aan Whatsapp of aan Burgernet deze wel ziet en dat aan ons doorgeeft. Dat helpt enorm.

Tijdens de oefening merkten we dat we net iets meer respons krijgen op burgernet dan op de whatsappoproep. Maar het voordeel is dat we met whatsappgroepen wat directer contact hebben: we kunnen via de app ook direct reageren. Zo bleven in dit geval de mensen die meezochten nog nauwer betrokken bij de actie”.

Deelnemen
Wilt u ook helpen bij het opsporen van verdachte of vermiste personen? Iedereen vanaf 16 jaar kan deelnemer worden aan Burgernet. Aanmelden kan via de website www.burgernet. nl. U kunt daar bijvoorbeeld aangeven op welke momenten u wel en geen meldingen wilt ontvangen. Voor de iPhone is er ook een burgernetapp die u kunt downloaden via de appstore. De meeste wijken in Amersfoort hebben inmiddels ook whatsappgroepen voor veiligheid. In verschillende wijken staat dit ook met borden aangegeven. Wilt u weten of u kunt meedoen aan een whatsappgroep voor veiligheid? Dan kunt u contact opnemen met de wijkagent. Kijk voor meer informatie op www.politie.nl.

Bron: gemeente Amersfoort

Reacties