Canto Ostinato door Concordia-Hoogland

Frank Oppendijk
Foto: Gerard Hilhorst

Op zondag 30 juni a.s. wordt in Concordia-Hoogland voor het eerst Canto Ostinato van Simeon ten Holt uitgevoerd.

Het is daarom goed om u mee te nemen, wat dit voor een muziekstuk is en waarom dit muziekstuk zo beroemd is geworden. Canto Ostinato is een tonale compositie van variabele lengte voor toetsinstrumenten van de Nederlandse componist Simeon ten Holt (1923-2012). Het stuk werd gecomponeerd tussen 1973 en 1976 onder de naam Perpetuum. Een paar maanden voor de eerste uitvoering werd de titel Canto Ostinato gekozen. Canto (cantate) verwijst naar de melodie of een kort muzikaal motief; Ostinato verwijst naar herhaling. Dit muziek ging in première op 25 april 1979 in de Ruïnekerk te Bergen (Noord-Holland).

Canto Ostinato

Canto Ostinato wordt gerekend tot de minimalistische muziek. Minimalistische muziek of minimal music is een muziekstijl met herhaling – vaak van korte muzikale frases, met subtiele variaties gedurende een lange tijd, of stilstand, vaak in de vorm van lang aangehouden tonen – een accent op consonante samenklanken en een duidelijk tempo. Een consonant is een samenklank van twee of meer tonen die in de westerse muziektraditie als welluidend wordt ervaren. Deze vorm van eigentijdse klassieke muziek ontstond rond 1970. Simeon Ten Holt schreef het stuk nadat hij was gestopt met het serialisme. Het werk is al spelend op het klavier ontstaan en hij duidde de opbouw liever aan als de ontwikkeling van een genetische code. De componist creëerde meer dan honderd losse korte secties in bes mineur van enkele maten. Uiteindelijk was het componist Andries Hubers die de secties samenvoegde tot een partituur. Daarna bewerkte Ten Holt de partituur nog vaak zodat er uiteindelijk meerdere versies van het stuk ontstonden.
Het is daarom de reden dat dit unieke muziekstuk in Concordia-Hoogland georganiseerd wordt. Concordia is ook het Latijnse woord voor “eendracht”, letterlijk “met (een) hart”.

Het wordt geen ligconcert, zoals u op een van de foto’s ziet.  Wel wordt het uitgevoerd met 2 vleugels en 4 pianisten. Na afloop kunt u deelnemen aan een lunch die verbintenissen heeft met dit muziekstuk. Dus noteer zondag 30 juni alvast in uw agenda! De kosten voor dit lunchconcert worden binnenkort bekend gemaakt.

Ga ook naar: https://www.concordia-hoogland.nl/

Bijdrage door Gerard Hilhorst

article
30124
Op zondag 30 juni a.s. wordt in Concordia-Hoogland voor het eerst Canto Ostinato van Simeon
https://amersfoort.nieuws.nl/evenementen/canto-ostinato-door-concordia-hoogland/
2019-02-25T22:18:27+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/16/2019/02/23202331/4.-Frank-Oppedijk-e1550949835822.jpg