112

Onderzoek naar kliniek waar Michael P. zat

Foto: ANP/Nieuws.nl

Er komt een onderzoek naar de situatie in de kliniek in Den Dolder waar Michael P. zat. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Anne Faber.

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) heeft de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gevraagd om het onderzoek te doen. Er zijn veel vragen gerezen over de bewegingsruimte van de verdachte en over de situatie in de kliniek waar hij verbleef.

Ernstig geschokt

De minister reageerde ook op het nieuws dat het lichaam van Anne Faber donderdag is aangetroffen in het Horsterwold in Zeewolde (Flevoland). ,,Dit is een vreselijk bericht en ik leef intens mee met de familie van Anne, haar vrienden en iedereen die dichtbij haar stond”, aldus Blok. Hij zegt dat het incident hemzelf en ,,iedereen in Nederland ernstig heeft geschokt.”

De afgelopen dagen zijn er veel mediaberichten verschenen over de situatie in de kliniek Altrecht Aventurijn. Zo zouden patiënten er gemakkelijk aan drugs kunnen komen. De Telegraaf meldde donderdag dat P. (27) in de kliniek zelfs een relatie had met een begeleidster en dat dit mogelijk een rol heeft gespeeld bij de vrijheden die P. kreeg.

De man werd in 2012 door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot een celstraf van elf jaar. Hij had in 2010 in Nijkerk twee meisjes van zestien en zeventien jaar op ,,nietsontziende wijze” verkracht.

Hij gebruikte daarbij geweld en bedreigde de meisjes met een nepwapen. De straf gold ook voor afpersingen, (poging tot) diefstal met geweld en verboden wapenbezit.

Omdat hij niet meewerkte aan onderzoek naar zijn geestesgesteldheid, kreeg hij geen tbs met dwangverpleging opgelegd.

Reacties