112

Rookmelders redden levens

Foto: Kevin Zuijdendorp

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt, ruikt u niets. Alleen het gehoor werkt nog. Als de wasdroger kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, wordt u door de rooklucht dus niet wakker.

Doordat rook veel giftige gassen bevat, raakt u al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. De meeste slachtoffers bij brand vallen dan ook door het inademen van rook. Rookmelders zijn dus van levensbelang!

“Meeste slachtoffers vallen door inademen van rook”

Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn geen branden met grote vlammen, maar branden waarbij het vuur smeult. Deze smeulbranden veroorzaken veel rook en daardoor vallen ook de meeste slachtoffers. Omdat alleen het gehoor werkt als u slaapt, is het geluid van een rookmelder zo belangrijk. Het geeft u de tijd om te vluchten.

De beste rookmelder
Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder, bijvoorbeeld een rookmelder voorzien van het logo ‘Politie keurmerk veilig wonen’. Op de website van Radar vindt u meer informatie over goedgekeurde rookmelders. Als u meerdere rookmelders gebruikt, gebruik dan het liefst rookmelders die u met elkaar kunt verbinden. Als er dan één melder af gaat, dan gaat de andere ook af.

Werking en onderhoud rookmelder
De meeste rookmelders – ook wel brandmelders genoemd – maken gebruik van een lichtgevoelige cel, die de rook waarneemt. Als er rook bijkomt, wordt het licht verstoord en gaat het alarm af. Omdat de rookmelder afgaat als er rook bij de lichtbron komt, is het belangrijk om deze schoon te houden. Als er teveel stof ophoopt in de melder, kan hij niet meer goed functioneren. Maak de melder daarom een keer per jaar stofvrij met de stofzuiger of licht vochtig doekje, bijvoorbeeld wanneer u de batterij vervangt.

De batterij van je rookmelder
De batterij gaat gemiddeld één jaar mee. Tip: plak een sticker op de melder met de datum wanneer de batterij weer aan vervanging toe is. Op die manier weet u precies wanneer de batterij voor het laatst is vervangen. Als de batterij bijna leeg is, hoort u elke minuut een piepsignaal. Overigens zijn er ook rookmelders te koop waarvan de batterij tien jaar meegaat. Meer informatie hierover kunt u opvragen bij het team brandveilig leven van uw regio of een bouwmarkt bij u in de buurt.

Voor meer handige tips over de beste plek om de rookmelder op te hangen, hoe u een rookmelder ophangt, onderhoud, het rookmelderplan en een vluchtplan, kunt u terecht op de website van de brandweer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen