Huis op drift in Amersfoort

Motor Home van Willem de Haan drijft binnenkort door Amersfoort
Motor Home van Willem de Haan drijft binnenkort door Amersfoort
Foto: Willem de Haan

Deze zomer zie je nog nét het dak van een zinkend huis boven het wateroppervlak van de Westsingel uitsteken. Amersfoort staat nog niet onder water gelukkig. Wèl vraagt kunstenaar Willem de Haan met zijn werk ‘Motor Home’ met humor aandacht voor de verwoestende kracht die water kan hebben.

Motor Home is onderdeel van de tentoonstelling ‘De Stad en het Water’, te zien van 6 juli t/m 10 november. Water is nuttig, van levensbelang zelfs, maar in ons laaggelegen land soms ook gevaarlijk en levensbedreigend. We kennen in Nederland een lange historie waarin we bezig zijn met het controleren, beheersen en benutten van water en waarin we tegelijkertijd ook moeten omgaan met de gevaren en de kracht ervan. In het licht van de huidige klimaatverandering, met periodes van hevige regenval en overstromingen, maar ook met langere periodes van droogte en vermindering van de waterkwaliteit, is het ook een actueel en urgent thema. Museum Flehite laat de relatie zien van mensen met water in het verleden, het nu én in de toekomst. Een mix van oude en nieuwe kunst, foto’s en kaarten brengen de waterverhalen van Amersfoort tot leven. Jong en oud nemen een duik en ontdekken de strijdige rollen die het element in ieders leven speelt.

Amersfoort en het water

Amersfoort heeft, net als de rest van Nederland, van oudsher een nauwe band met water. De stad, gunstig gelegen aan de rivier de Eem, kent een veelzijdige geschiedenis waarin de Zuiderzee en de rivier, beken en bronnen, grondwater en grachten, een belangrijke plek innemen. In de tentoonstelling ‘De Stad en het Water’ is te zien hoe onlosmakelijk het water en de stad met elkaar verbonden zijn en hoe verschillend de rollen zijn die het water ook nu nog in ons leven speelt. Van de rol van het water bij het ontstaan van de stad, tot water als bron van rust, verkoeling, inspiratie en waterpret. In de Stad en het Water verdiepen bezoekers zich in de verhalen over water als oorsprong voor de bruisende lakenhandel en bierbrouwerijen, water als bedreiging ten tijde van de Zuiderzeevloed in 1916, water als bondgenoot tegen oorlogsgeweld in de vorm van de Grebbelinie.  Architectuurcentrum FASadE brengt in de tentoonstelling het aspect wonen en water in beeld en gaat daarbij ook in op de actuele wateropgaven. Met foto’s van Rufus de Vries en Gerhard Oude Vrielink en interviews door Erik van Marissing.

Verstilde landschappen en leidingwerk

Water is een bron van inspiratie. Kunstenaars van vroeger en nu reflecteren in hun werk op de band tussen mens en water. Door de schaalmodellen van leidingwerk door Frank Halmans realiseer je je bijvoorbeeld hoe bijzonder het is dat er water uit de kraan komt. Bij de Dreamscapes, van Rob Sweere, vraag je je af of de verstilde landschappen verwijzen naar het verleden, heden of toekomst. En in ‘To water is to Be’ van Nanno Simonis is het water gevangen in een transparante kubus waarin het straalt, druppelt, stroomt en vloeit waarbij het allerlei contrasterende verschijningsvormen aanneemt.

Er is ook hedendaags werk te zien van Claudy Jongstra, Saskia Boelsums, Peter Bes, Udo Prinsen, Everdien Breken, Anna Khodorovich, JinZiao Zhou, Juane Xue, Jolanda Meulendijks, Noortje Haegens, Ans Bakker en Cees Wouda.

Spelend leren met Waterwiel van de Spullenmannen en Waterbingo

Buiten bij de gracht beïnvloeden kinderen en volwassenen spelenderwijs de loop van het water met het 4 meter hoge Waterwiel van kunstenaarsduo De Spullenmannen. Kinderen doen in de tentoonstelling samen met hun ouders of grootouders  een potje ‘Waterbingo’, waardoor ze verschillende aspecten van water ontdekken. In Depot Junior kunnen bezoekers van alle leeftijden zelf beeldend aan de slag door met afvalmateriaal een stad te bouwen op het water, te tekenen met waterwoorden of een golven-collage te maken.

Scholen werken in de tentoonstelling met lesmateriaal van Centrum voor Natuur en Milieu Educatie, Waterschap Vallei en Veluwe en Vitens. Met FASadE, NEOS, AIR Rotterdam en Podium Architectuur zijn de handen ineengeslagen voor het Educatieproject Leren in de Metropl(ol)der. Via dit project worden jongeren bewust gemaakt van de kansen op en aan het water en krijgen zij aan de hand van Design Thinking een actieve rol in het vormgeven van hun eigen ruimtelijke toekomst.

Heel Amersfoort in het teken van Water

In de zomer van 2024 staat heel Amersfoort in het teken van water. Museum Flehite en partners  uit de culturele- en de watersector organiseren een activiteitenprogramma. Te denken valt aan expert-meetings, leerzame en creatieve workshops met Vitens, Themavaarten van de Waterlijn, een bezoek aan de Volmolen, een waterexpositie in de Joriskerk, Fiets- en vaartocht met de Eemlijn, een bierproeverij bij de stadsbrouwerij de Drie Ringen, een stadswandeling met het Gilde.

Zie hier het hele waterprogramma in Amerfoort

De Stad en het Water wordt mogelijk gemaakt door: Boellaardfonds, Waterschap Vallei en Veluwe, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en K.F. Hein Fonds.

Bron: Museum Flehite

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen