Rookmelders in huis: vanaf 1 juli 2022 verplicht

Rookmelders redden levens. Daarom geldt vanaf 1 juli een nieuwe wet: op elke verdieping minimaal 1 rookmelder. Deze verplichting moet ervoor zorgen dat woningen veiliger worden en het aantal doden bij woningbranden te verminderen.

Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Nog steeds zijn er mensen die denken dat ze wel wakker worden van rook. Maar als je slaapt, dan slaapt je neus ook! Een rookmelder detecteert rook en waarschuwt je heel snel. Zo heb je meer tijd om veilig buiten te komen bij brand, kun je eerder de brandweer bellen en is de kans dat de schade beperkt blijft groter.

Check, koop en plak rookmelders

Vanaf 1 juli is het dus verplicht om rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat nu ook gelden voor bestaande bouw.

Met de slogan ‘Check – Koop – Plak’ roept Brandweer Nederland bewoners op om op elke verdieping in huis minimaal één werkende rookmelder op te hangen. Weet jij hoeveel rookmelders je in huis nodig hebt? Of waar ze het beste hangen? Kijk eens op www.rookmelders.nl.

Geen controle van politie of gemeente

Belt er iemand aan om de rookmelders te controleren? Laat niet zomaar iemand binnen! Criminelen maken misbruik van de rookmelderplicht per 1 juli. Gemeenten en politie komen niet controleren. Woon je in een huis van een woningcorporatie, dan laten zij je vooraf altijd weten wanneer er rookmelders in jouw huis worden geplaatst. Vertrouw je het niet als er iemand voor de deur staat? Bel dan de politie of de woningcorporatie!

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen