Door de komst van terugleverkosten en het naderende einde van de salderingsregeling heeft de zonnepanelenmarkt een flinke knauw gekregen. In de provincie Utrecht nam het aantal woningen met zonnepanelen in de eerste helft van dit jaar met ‘slechts’ 5 procent toe. Slechts, want in heel 2023 ging het nog om een toename van ruim 23 procent. De gemeente Eemnes kende de grootste groei, terwijl de onzekerheid over het rendement zich in Woudenberg juist het meest deed voelen. Dat blijkt uit een analyse van nieuwe CBS-cijfers door duurzaamheidsplatform Slimster.
Vorig jaar kende Nieuwegein, met ruim 33 procent, nog de grootste groei. Ook in de eerste helft van dit jaar staat de gemeente in de top-3, met een toename van 6,5 procent. Eemnes en Renswoude scoren met 6,7 procent echter nog net iets beter. In Woudenberg daarentegen bleef de groei beperkt tot 2,8 procent. Die gemeente kende ook in 2024 al de minste groei. Ook Amersfoort blijft achter met een groei van 5,9 procent.
Eemnes zonnepanelenkoploper
De relatief beperkte groei in Woudenberg heeft echter niet alleen met twijfel of onwil te maken. Er is ook eenvoudigweg sprake van verzadiging. Woudenberg is namelijk een van de Utrechtse gemeenten waar het percentage woningen met zonnepanelen het hoogst is (49,9 procent van de huishoudens heeft ze). Extra opmerkelijk is dan ook de gestage groei in Eemnes, de enige gemeente die met 51,3 procent nóg hogere ogen gooit dan Woudenberg. Utrecht scoort met 25,9 procent het laagst, net iets minder nog dan De Bilt.
Hebben zonnepanelen nog zin?
De hamvraag is natuurlijk of diegenen die dit jaar zonnepanelen lieten plaatsen daar goed aan gedaan hebben. “Vanuit duurzaam oogpunt natuurlijk zonder enige twijfel”, zegt
Slimster-eigenaar Marco Schuurman. “En kijken we naar het financiële aspect, dan hangt dat voor een groot deel van je energiecontract af. Maar wat goed is om te beseffen, is dat je - ongeacht wat je situatie verder is - doorgaans al gauw zo’n 30 procent van je zelfopgewekte zonnestroom meteen in huis verbruikt.”
Schuurman rekent voor wat dat oplevert met een stroomtarief van 30 cent per kilowattuur (kWh) en een aanschafprijs van 4200 euro voor tien zonnepanelen: “Deze set zal zo’n 3500 kWh per jaar opwekken. Daarmee bespaar je, door die 30 procent zelfconsumptie, sowieso 315 euro per jaar. Afhankelijk van hoeveel je na het stoppen van de salderingsregeling nog voor de rest van je zonnestroom krijgt, zal de daadwerkelijke terugverdientijd ergens tussen de 6,5 en 9,6 jaar liggen."
Meerderheid panelenbezitters denkt dat ze nog rendabel zijn
Recent vroeg Slimster een panel van duizend Nederlanders of zij denken dat zonnepanelen nog rendabel zijn. Bijna twee op de drie ondervraagden denken van wel. Specifiek onder zonnepanelenbezitters is het optimisme met ruim 87 procent nog aanzienlijk groter. Van de woningeigenaren zonder zonnepanelen verwachten vier op de tien alsnog zonnepanelen aan te schaffen,