Miljoenen kijkers halen hun hart op aan The Passion

Witte Donderdag keken opnieuw ruim 3 miljoen mensen naar de live-uitzending van The Passion.

Twintigduizend mensen waren live aanwezig in Amersfoort en vele duizenden mensen luisterden en keken mee via NPO Radio 2 en internet. EO-directeur Arjan Lock: “In een week die zo kil en rauw is, biedt The Passion een hartverwarmend tegengeluid. Er blijft altijd hoop en perspectief. Die boodschap klonk gisteravond door de straten van Amersfoort en bij miljoenen mensen thuis op de bank.” KRO-NCRV-mediadirecteur Taco Rijssemus: “The Passion geeft inspiratie voor gelovigen en niet-gelovigen, voor jong en oud en voor mensen uit allerlei verschillende culturen. Het verbindt.”

The Passion vond dit jaar plaats in Amersfoort. De live-opname werd druk bezocht. Op het hoogtepunt van de avond waren twintigduizend mensen op het Eemplein aanwezig.

Processie
De rode draad in The Passion was ook dit jaar de indrukwekkende processie dwars door de stad heen richting het podium. Duizend mensen liepen mee en droegen het grote, verlichte kruis op hun schouders. Diverse kruisdragers vertelden aan verslaggever Sofie van den Enk waarom zij graag mee wilden lopen in de processie. De tocht met het grote kruis staat symbool voor Christus’ lijdensweg en is ook een teken van hoop voor mensen die vandaag de dag lijden als gevolg van klein en groot onrecht, dichtbij en veraf. Kijkers thuis konden zich online aansluiten bij de processie. Dit deden meer dan 140.000 mensen.

Het laatste woord
Verteller Lenette van Dongen brengt op indringende wijze het eeuwenoude passieverhaal in verbinding met aangrijpende gebeurtenissen vandaag de dag, zoals de terreuraanslagen in Brussel eerder deze week. Muziek, spel en verhaal volgen elkaar op. Totdat The Passion wordt besloten met de woorden: “Dood en lijden hebben niet het laatste woord.”

Cast
Lenette van Dongen (verteller), Sofie van den Enk (verslaggever), Martijn Fischer vertolkte de rol van Jezus, Ellen ten Damme speelde een indringende Maria en Mark van Eeuwen, Xander de Buisonjé en Howard Komproe vertolkten de rollen van Petrus, Judas en Pilatus.

Samenwerking
The Passion is een samenwerking tussen de omroepen EO en KRO-NCRV, het Nederlands Bijbelgenootschap, de Protestantse Kerk in Nederland en de Gemeente Amersfoort. Het wordt geproduceerd door Eye2Eye Media.

Terugkijken
The Passion wordt herhaald op zaterdag 26 maart om 14.15 uur op NPO 1 en om 22.50 uur op NPO 3.

Reacties