Eerste voorstelling van Amersfoorts Theater Terras een groot succes

Theaterterras Hirondelles
Theaterterras Hirondelles
Foto: Cees Wouda

Ondanks het drukke culturele weekend in Amersfoort was het gezellig druk op een stuk braakliggend terrein aan het Jan van Riebeeckpad in Amersfoort, waar vroeger zwembad Liendert was. Amersfoorts Theater Terras was hier neergestreken voor de eerste voorstelling van het seizoen.

De Amsterdamse groep Hirondelles performde een hilarische voorstelling waar kolderieke acrobatiek en verstilde bewegingen elkaar afwisselden. De ca. 200 bezoekers genoten zichtbaar van de mooie zomeravond, de voorstelling en het festivalgevoel op dit terrein. Veel buurtbewoners uit de wijk Liendert waren gekomen, want Amersfoorts Theater Terras had contact gezocht met de buurtcoördinator. Marc Defares, secretaris van Amersfoorts Theater Terras vertelt: “Dit is precies de bedoeling: laagdrempelig mensen in contact brengen met cultuur. We zijn heel blij dat we zonder restricties weer een mooie avond hebben neergezet”. Op 16 juli strijkt Amersfoorts Theater Terras neer op de Haydnstraat in Randenbroek, en op 30 juli zijn ze te vinden op de Kapelweg/Billitionstraat.

Naast nieuwe gezichten waren ook veel oude bekenden die de afgelopen jaren regelmatig de voorstellingen bezochten. Jan van den Berg, een van de bezoekers, vertelt: “Het is altijd een leuke verrassing zo’n voorstelling. En de locatie werkt ook mee. Ik was nooit hier geweest in Liendert. Gaaf toch wat zo’n organisatie neerzet?”.

Het terrein was vanaf 20 uur open, waar bezoekers een drankje konden kopen of een ijsje van Vitelli. Voordat de voorstelling begon speelden Rob Elfrink & Iris Jenster een set. Daarna zochten de mensen een plekje achterop het terrein waar de achterkant van een catwalk te zien was.

De voorstelling Moda domo van Hirondelles is een mix van acrobatiek, slapstick en poëtische dans. In sneltempo wisselden de scenes elkaar af. Het publiek keek ademloos toe hoe de vier spelers op een sneldraaiende plaat rondtolden, aan een hijskraan hingen met een mannequin en over elkaar heen buitelde via een springplank.

Na afloop werd mensen gevraagd om een gift te geven als ze genoten hadden van de voorstelling. Dat werd met veel enthousiasme gedaan op de ouderwetse manier (contant geld) of op moderne wijze via een QR-code. Veel mensen bleven nog even hangen voor een drankje en genoten ze van de laatste zonnestralen. Defares: “Wat was dit genieten om mensen weer te zien genieten. We hadden al zin in de volgende voorstellingen, maar dit smaakt zeker naar meer.”

16 juli: Doble mandoble (La belle escabelle) – Haydnstraat (Randenbroek)
Wat kan er worden gedaan met eenvoudige trapladders? De tweeling van Doble Mandoble weten dit.  De kunstenaars belichamen twee karakters met een identiek uiterlijk, maar met zeer verschillende karakters, en geven het publiek een vaardige demonstratie van het veelvuldige gebruik van dit absurde object. De voorstelling is een combinatie van humor en poëzie. Soms schetsen ze enkele onwaarschijnlijke figuren, soms een voorwendsel voor acrobatiek, de ladder heeft een  ereplaats.

30 juli: Sanne Clifford & Co (Mind your step / Tweezaam 2.0) – Kapelweg/Billitonostraat (Lichtenberg).
Als maker gebruikt Sanne Clifford de tools en talen van dans, beweging, woorden en film en choreografeert ze deze in ontroerende verhalen of gesprekken Deze manier van visual storytelling schept op verschillende manieren bruggen naar het publiek. Verhalen kunnen allerlei vormen en vormen hebben. Deze voorstelling zet je aan tot nadenken en zal nog lang in je hoofd blijven zitten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen