Steeds meer burgemeesters steunen roep om herziening coronabeleid

Foto:

Al 257 van de 345 burgemeesters in ons land steunen een noodkreet aan het kabinet om het coronabeleid fundamenteel te herzien. Ze sluiten zich aan bij het opiniestuk dat Femke Halsema van Amsterdam en Paul Depla van Breda vorige week mede namens zo’n 30 collega’s – waaronder Lucius Bolsius – publiceerden in de Volkskrant, laat een woordvoerder van Halsema weten.

Ze schreven onder meer dat de ad hoc maatregelen van de overheid een te grote wissel trekken op het uithoudingsvermogen en op het vertrouwen in het bestuur en noemden het ‘feitelijk onmogelijk maar ook rechtsstatelijk onwenselijk om met repressie burgers dwingend te overtuigen van de juistheid van maatregelen’. Het leidt volgens de burgemeesters tot uitputting van de handhavers en een overheid die tegenover de burgers komt te staan. ‘Ondertussen heeft het Amsterdamse debatcentrum De Balie zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als kerkgenootschap. Mocht dat volgens juristen standhouden, dan kan ­Nederland waarschijnlijk de komende weken een ongekende religieuze opleving tegemoetzien.’

Persconferentie

De samenleving zoekt nu de mazen in de wet, uit onvrede over de maatregelen en uit wanhoop over de uitzichtloze positie waarin een groot aantal maatschappelijke sectoren is komen te verkeren, aldus het stuk. Morgen is er een nieuwe persconferentie, waarin naar verwachting versoepeling van de maatregelen wordt bekendgemaakt. Een deel van het kabinet en deskundigen onder wie RIVM-directeur Jaap van Dissel spreken vandaag over heropening van de horeca en de cultuur- en evenementensector tot 20:00 uur. Ook wordt gekeken of er weer publiek bij sportwedstrijden aanwezig mag zijn. Hamming en zijn collega’s in Zaanstreek – Waterland deden eerder al een beroep op het kabinet voor vergaande versoepelingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen