Fotografie met Ballen!

Foto: Malheur

Op 6 november 2021 heeft de Amersfoortse vakfotograaf Nancy Bos (Bijzonder Portret) de kwalificatie Brons Master behaald, toegekend door het Master Photographers Network (MPN). Een netwerk van professionele fotografen, dat als doel heeft het niveau van creatieve professionele fotografie op een hoog peil te houden. Nancy is sinds 2019 lid van de MPN.

De MPN is de enige Nederlandse organisatie de een verplicht kwalificatiesysteem heeft voor zijn leden, dat wereldwijd erkend wordt door professionele organisaties. Nadat de kwalificaties in 2020 niet door konden gaan vanwege Covid-19, was er dit jaar voor de MPN-leden weer een mogelijkheid om op te gaan voor de kwalificaties Brons, Zilver en Goud Master. Deelnemers maken een fotoserie speciaal voor deze kwalificatie en leggen deze voor aan een internationale vakjury. De vakjury bestond dit jaar uit Janusz Szpakowski, Adrian Sommeling, Stephan Kaminski, Cojan van Toor en Margo de Wijk. Deze jury heeft de beelden beoordeeld op onder andere impact, techniek en fotografische creativiteit. Pas wanneer aan alle strenge eisen wordt voldaan mag de kandidaat zich Brons, Zilver of Goud Master noemen. De serie van Nancy voldeed ruimschoots aan de eisen en ontlokte 1 van de juryleden het commentaar “Yes! Eindelijk een fotograaf met ballen!”

Nancy Bos: “De titel van mijn serie is ‘Malheur’ en betekent letterlijk ‘tegenslag’. Als je een kijkje neemt op Social Media zie je bijna geen foto’s van vervelende gebeurtenissen. Het zijn over het algemeen blije foto’s om te laten zien hoe leuk ons leven is. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar het is ook maar een halve waarheid. Iedereen ervaart in zijn leven in meer of mindere mate tegenslag en daar wil ik met deze serie graag een gezicht aan geven.
De schilderijen van huilende zigeunerkindjes hebben mij altijd heel erg geboeid. Het zijn geen vrolijke prentjes, maar nog steeds mateloos populair door de puurheid en dramatiek. Geïnspireerd door deze schilderijen heb ik portretten gemaakt waarbij de mensen hun sociaal aanvaardbare masker voor een ogenblik laten vallen, om ons een inkijkje te geven in hun diepere emoties. Puur en oprecht als een kind.”

Voor vakfotografen is een Master-titel een bijzondere erkenning voor hun werk. Daarnaast is deze titel een bevestiging voor de consument dat zij met een gekwalificeerde vakfotograaf te maken heeft, wiens werk door internationale topfotografen is getoetst.
Meer informatie over Nancy Bos en Bijzonder Portret op www.bijzonderportret.nl

Reacties