Amersfoort viert Descadena/Keti Koti

Foto: Stichting Comite 30 juni /1 juli

Stichting Comité 30 juni/1 juli Amersfoort organiseert op 30 juni voor de eerste keer de herdenking en viering van de afschaffing van de TransAtlantische Slavernij op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten en Suriname.

Met keti Koti herdenken we dat 158 jaar geleden het Koninkrijk der Nederlanden, op 1 juli 1863 ( door middel van de Emancipatiewet) formeel de slavernij in Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten en Suriname heeft afgeschaft. Pas in 1873 werd de Trans-Atlantische Slavernij werkelijk afgeschaft. Nadat de mensen 10 jaar gratis door moesten werken. Bijna 300 jaar duurde de Trans-Atlantische Slavernij in de Nederlandse koloniën. Het slavernijverleden wordt landelijk op 1 juli herdacht en gevierd, dit jaar wordt er voor het eerst in Amersfoort herdacht.

Overal in Nederland zijn plekken en objecten die herinneren aan het slavernijverleden, zo ook in Amersfoort. Alleen zijn deze vaak onbekend bij omwonenden en een breder publiek. Speciaal voor de eerste Keti Koti herdenking te Amersfoort wordt voorafgaand een optocht gehouden langs een aantal plekken waar sporen van het slavernijverleden te zien zijn.

Door een verbinding te maken tussen het verleden, heden en de toekomst zet Stichting Comité 30 juni/1 juli Amersfoort zich in voor een samenleving waarin inwoners wederzijds begrip en respect voor elkaar hebben en (super)diversiteit en inclusie omarmen.

Door de corona maatregelen en vanwege de geldende afspraken kunnen er maximaal 50 personen aanwezig zijn. Als gevolg van deze omstandigheden is besloten alleen genodigden en publiek dat zich aanmeldt voor de herdenking tot de optocht en ceremonie toe te laten. De herdenkingsceremonie zal op een later tijdstip op de Facebook pagina terug te zien zijn.
De herdenking en viering zijn een samenwerking tussen Stichting Comité 30 juni/1 juli Amersfoort, Ninsee, Gemeente Amersfoort en Artikel 1 Midden Nederland.

Reacties

Cookieinstellingen