Vera van Brakel (71) uit Amersfoort: ‘Ik blijf voorlopig lekker vloggen!’

Vera van Brakel
Vera van Brakel
Foto: Ministerie VWS

Om Nederland bewuster te maken van de toegevoegde waarde van de oudere generatie, ging op 25 november de campagne ‘De Waarde van Ouder Worden’ van start. Hierin staan mensen centraal die volwaardig meedraaien in de maatschappij, ook al zijn ze de 65, 70 of zelfs 80 al ruim gepasseerd. Vera van Brakel (71): “Ik stoor me soms aan de beeldvorming van ouderen, alsof we kwetsbaar zijn en hulp nodig hebben. Zo voel ik dat zelf helemaal niet. Ik denk dat de campagne op dat vlak wel kan bijdragen. Door te laten zien hoe mensen in het leven staan, ook op hogere leeftijd.”

Actief deelnemen

We worden steeds ouder, maar voelen ons steeds langer jong. En dat is maar goed ook. Over tien jaar wonen er in Nederland ruim twee miljoen 75-plussers, 600.000 meer dan vandaag. Gelukkig wordt het voor de oudere generatie steeds vanzelfsprekender om actief deel te blijven nemen aan de samenleving. En doordat we steeds fitter oud worden, zijn we daar ook toe in staat. De betrokkenheid en inzet van ouderen is bijzonder waardevol en niet weg te denken uit de maatschappij anno nu. Een van die betrokken mensen is de 71-jarige Vera van Brakel uit Amersfoort. Ze begon eerder dit jaar met het vloggen.

Mooie mensen

“Vroeger werkte ik bij de lokale omroep en daar genoot ik altijd het meeste van interviewen. Ik werk al een aantal jaar als vrijwilliger bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en toen ik daar de workshop ‘vloggen voor senioren’ begeleidde, begon het meteen te kriebelen. Ik besloot zelf een vlog te beginnen en daar mensen voor te interviewen, maar stopte ook weer, want ik was er eigenlijk te druk voor. In maart dit jaar heb ik het toch weer opgepikt, gewoon, omdat ik er zo blij van word. Nu maak ik iedere maand de vlog ‘Vera Verrast’ voor seniorenorganisatie KBO-PCOB. Het zijn luchtige gesprekjes met bekende senioren, over dingen die hen verrassen. Inmiddels heb ik vlogs gemaakt met zanger Ronny Tober, acteur-regisseur Paul van Gorcum en politica en feministe Hedy d’Ancona. Allemaal mooie mensen op leeftijd die echt wat te melden hebben. Hedy zei iets dat al snel het motto van mijn vlog werd: ambitie en passie gaan niet met pensioen. En Vera dus ook niet!”

Jezelf blijven uitdagen

“Ouderen hebben een enorm maatschappelijk potentieel, waar de hele samenleving de vruchten van kan plukken. Dat is goed voor iedereen, want door een bijdrage te blijven leveren aan de maatschappij, voelen mensen zich competent, autonoom en verbonden. Het is een kwestie van denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden, zowel voor de jongere als de oudere generatie. De workshops voor senioren die ik begeleid bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid worden door jonge mensen gegeven, als oudere vrijwilliger heb ik daar een mooie toegevoegde waarde. Mensen zien dat ik het kan en leggen daardoor het idee van ‘dit is niets voor mij’ makkelijker naast zich neer. Of dat nou om vloggen of mediawijsheid gaat, er is zoveel te leren en te ontdekken, ongeacht de fase in je leven. Het is toch hartstikke leuk om jezelf te blijven uitdagen?”

Positieve kanten van ouder worden

“Persoonlijk zie ik veel positieve kanten aan het ouder worden. Vroeger maakte ik me altijd erg druk over wat andere mensen vonden, van mij en van de dingen die ik deed. Nu heb ik daar stukken minder last van. Ik heb meer rust en meer begrip voor anderen en door mijn levenservaring ook een zekere wijsheid. Dat is best een prettige positie. We hebben heel wat meer extra jaren dan zeg vijftig jaar geleden, toen de levensverwachting een stuk lager lag. Die jaren willen we natuurlijk ook op een mooie, betekenisvolle manier invullen. Ik draai nog prima mee en met veel plezier ook. Ik geniet van het leven en blijf voorlopig lekker vloggen. Natuurlijk komen er met de jaren soms ook gebreken, maar me daardoor laten tegenhouden? Waarom zou ik?”

Over de campagne

De campagne ‘De Waarde van Ouder Worden’ laat zien dat ouderen waardevol zijn voor de samenleving, nu en in de toekomst. Ieder op zijn of haar eigen manier: de ervaren scheidsrechter op het veld, de ondernemer die zijn kwaliteiten inzet in het buurthuis of de opa die weldoordacht advies geeft aan zijn kleindochter. ‘De Waarde van Ouder Worden’ is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) in samenwerking met de Raad van Ouderen (RvO). Zie voor meer informatie ook www.dewaardevanouderworden.nl.

Reacties

Cookieinstellingen