Duurzaam wagenpark voor Waterschap Vallei en Veluwe

Foto: Waterschap Vallei en Veluwe

Met de aanschaf van 21 elektrische bedrijfsauto’s verduurzaamt Waterschap Vallei en Veluwe zijn wagenpark vandaag fors. Bij het waterschapshuis in Apeldoorn zijn de nieuwe auto’s op 13 augustus geleverd ter vervanging van 21 diesel- en benzineauto’s. Deze investering is één van de stappen die het waterschap zet om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De verduurzaming van het wagenpark leidt tot jaarlijks 36 ton vermindering aan CO2-uitstoot.

De bedrijfsauto’s worden gebruikt door onder meer technici van het waterschap die werken op de rioolwaterzuiveringen, gebiedsbeheerders en handhavers. Omdat het werkgebied van het waterschap zich (van oost tot west) uitstrekt van Deventer tot Eemnes en (van noord tot zuid) van Hattem tot Wageningen, zijn de afstanden die de medewerkers afleggen niet gering. De actieradius van de nieuwe elektrische auto’s is daarom belangrijk en daarin voorziet het nu gekozen type, de Opel Ampera.

Anders omgaan met energie

Volgens directeur Leonie Dennenberg is de vervanging een goede en ook logische investering, omdat het waterschap al jarenlang anders wil omgaan met energie. Dit gebeurt al volop op de zestien rioolwaterzuiveringen van het waterschap waar energie en grondstoffen worden gehaald uit rioolslib. Op de terreinen van de rioolwaterzuiveringen legt het waterschap momenteel ook nog 22 duizend zonnepanelen aan.

Zware vracht

Het wagenpark van Waterschap Vallei en Veluwe bestaat nu uit elektrische en hybride auto’s en auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. De laatste categorie blijft vooralsnog nodig om bijvoorbeeld zware vracht te transporteren of onverharde wegen te berijden. Het waterschap volgt de technische ontwikkelingen op de voet en blijft als regionale overheidsorganisatie die werkt voor ruim 1,1 miljoen mensen goed kijken naar het meest duurzame optimum voor zijn wagenpark.

Bron: Waterschap Vallei en Veluwe