Kinderboek met gouden zwerfsticker zwerft in Amersfoort

Rachel Rosier in Amersfoort
Foto: Kinderzwerfboek

Vandaag heeft Rachel Rosier, televisiepresentatrice, een kinderboek met een gouden zwerfsticker uit zwerven gestuurd in Amersfoort. Kinderen zijn massaal op zoek gegaan naar het boek. Deze actie is van Kinderzwerfboek, onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp. Al 10 jaar zet Kinderzwerfboek zich in om boeken beschikbaar te maken voor álle kinderen, ook voor kinderen die in armoede leven.

Actie met gouden zwerfstickers

Kinderboekenschrijvers en vrienden van Kinderzwerfboek hebben dinsdag 26 mei in hun woonplaats een kinderboek met een gouden sticker neergelegd. Daarvan maakten zij een vlog met daarin een hint over de vindplek van het boek. Gespeurd werd er bijvoorbeeld in Amersfoort naar het boek van Rachel Rosier, in Veenendaal naar het boek van Klaas van Kruistum of in Leerdam naar het boek van Paul van Loon. De vinders van het boek met gouden zwerfsticker winnen een dagje uit met het hele gezin.

Kinderzwerfboek 10 jaar

Op 26 mei 2010 stuurde Prinses Laurentien het eerste kinderboek uit zwerven. Sindsdien zet Kinderzwerfboek zich in om boeken beschikbaar te maken voor álle kinderen, ook voor kinderen die thuis nauwelijks boeken hebben. Iedereen in Nederland wordt opgeroepen om de boekenkast op te ruimen en kinderboeken uit zwerven te sturen zodat andere kinderen ze kunnen lezen. Met de hulp van vele vrijwilligers zijn al meer dan 2,5 miljoen kinderboeken gaan zwerven en meer dan 3.500 KinderzwerfboekStations opgericht. Hier kunnen kinderen gratis een boek halen om thuis te lezen. Ze staan op plekken waar kinderen komen, zoals scholen, kinderboerderijen, buurthuizen.

Lezen loont

Het werk van Kinderzwerfboek is hard nodig. Landelijk gezien verlaat nog steeds 17% van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand. Maar als er thuis boeken zijn, gaan kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school dan leeftijdsgenoten uit gezinnen zonder boeken. Boeken stimuleren tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Lezende kinderen hebben dan ook meer kans op een goede toekomst.

Reacties