Diverse initiatieven in Amersfoort spontaan georganiseerd

Jaap Hengeveld, Eempodium: “Ik weet zeker dat op dit moment het nodige wordt bedacht en ontwikkeld”
Foto: Jaap Hengeveld

Op dit moment zijn alle voorstellingen in theaters en op andere podia afgelast, kunnen musea niet worden bezocht en is een jamsessie in het café bezoeken uitgesloten. Gelukkig zijn inmiddels enkele podia begonnen met het verzorgen van live voorstellingen die thuis vanaf de bank te volgen zijn. Eempodium, het culturele platform dat al jaren de complete cultuuragenda van Amersfoort verzorgt, brengt alles overzichtelijk samen op één site.

Live-uitzendingen

“Sinds een aantal jaren publiceren wij de agenda van alle podia in Amersfoort”, zegt Jaap Hengeveld, voorzitter van de Stichting Eempodium. “Omdat Amersfoorters ook graag naar het Beauforthuis bij Zeist gaan of bijvoorbeeld naar theater De Speeldoos in Baarn nemen wij deze ook mee.” Voor de komende dagen en weken hebben diverse podia het initiatief genomen live-uitzendingen te verzorgen via hun website, Facebook of YouTube. “De Aegtenkapel vind ik een mooi voorbeeld; twee keer per week op vrijdag en zondag een live uitzending vanuit de kapel. Flint komt met een compacte wekelijkse voorstelling op vrijdagavond en bijvoorbeeld Bernard van Gellekom, organisator van Zeven op Zondag, verzorgt nu samen met Joris Postulart van Fluor elke zondag -en zolang de Corona-crisis duurt- vanaf 14.00 uur een live uitzending.”

Agenda van 80 podia

Normaliter staan de voorstellingen van maar liefst 80 podia op de site van Eempodium vermeld. Dat zijn er nu door de crisis een stuk minder. “Niet iedereen kan meteen een online programma uitrollen, maar ik weet zeker dat er het nodige wordt bedacht en ontwikkeld op dit moment.” Op de vraag aan Hengeveld waarom Eempodium volgens hem een gat in de markt opvult antwoordt hij: “Wij vonden dat Amersfoort één overzichtelijk platform moest hebben en zijn daarom gestart met Eempodium. Mensen zoeken een voorstelling of concert vaak uit door naar de specifieke website te gaan, bijvoorbeeld de website van Flint of van Theater de Lieve Vrouw. Doordat wij alles onder elkaar overzichtelijk aanbieden worden mensen eerder verleid die betreffende avond of het aanstaande weekeinde ergens toch naartoe te gaan. Iets wat je anders misschien niet zou zijn opgevallen.”

Wanneer de crisis voorbij is

Hengeveld werkt samen met onder meer Rob Schilling, Bernard van Gellekom en André van der Velde aan het verwerken en plaatsen van alle cultuuractiviteiten in de regio Eemland. “Met name de agenda vraagt veel uren, Rob besteedt hier maandelijks zo’n 70 uur aan. Samen komen we op ruim honderd uur per maand.” Als de crisis voorbij is verwacht Hengeveld dat de agenda weer vol staat met cultuur van alle tachtig podia en vijfentwintig evenementen in en om Amersfoort waarover het platform publiceert.

Reacties