Jonge nieuwkomers ‘werken’ voor één dag in de horeca

Met grote ogen kijken de leerlingen van IMC On Tour naar Tobias, eigenaar van onder andere Kafé en Eetkamer van Zanten, maar voor een keer: gastdocent Horeca bij IMC On Tour.

IMC On Tour biedt nieuwkomers kinderen, met veelal een vluchtelingenachtergrond, tussen de 10-14 jaar elke week bijzondere lessen aan. Op woensdagmiddag en in de schoolvakanties volgen de kinderen een programma waarin zij kennis maken met verschillende vakgebieden en beroepen gegeven door bevlogen vak-experts.

Tobias laat een foto zien van toen hij 10/11 jaar was en vertelt over dat hij toen nog helemaal niet had gedacht later in de horeca te gaan werken. Dat kwam pas later toen hij begon in de horeca als bijbaan, en vervolgens nooit meer is weggegaan.

Na de kennismaking gaan de leerlingen aan de slag met een aantal essentiële vaardigheden binnen de horeca. Zoals bijvoorbeeld met een dienblad lopen, servetten vouwen en een tafel mooi indekken. Maar ook; wat is gastvrijheid en hoe verwelkom je een gast? Tobias legt uit: “Het maakt niet uit of je er één keer per jaar bent of iedere dag, als je er bent doe je er toe!” Aan het eind van de les zijn alle leerlingen het erover eens: Tobias is een goede meester en heeft heel leuk werk. Als de leerlingen vervolgens horen dat ze volgende week echt in zijn café mogen komen ‘werken’ kunnen ze hun geluk niet op.

De week erna is het zover: de jonge leerlingen mogen echte mensen gaan bedienen in het café! Ze hebben het al de hele week erover tegen hun juffen op taalschool De Wereldwijzer in Hoogland. Bij aankomst in het restaurant kijken de kinderen met grote ogen om zich heen, waarom staat er overal olie op tafel, waar hangen de jassen? En wat is dat eigenlijk voor materiaal op het plafond?

De leerlingen worden in drie groep verdeeld. Één groep gaat Sjakko helpen om tafels in te dekken voor een groep van 14 personen. Al snel leert Sjakko ook van alles, bijvoorbeeld dat in Eritrea je geen vork of mes gebruikt, maar alleen een lepel. Samia vindt het leuk werk, “Nu is de tafel zo mooi, het lijkt net een feestje”.

In de keuken leert chef Dolf de leerlingen hoe ze echt lekkere chocoladekoekjes kunnen maken. En het allerbelangrijkste van een goede kok: heel veel proeven. Dus ook de chocola moet heel veel geproefd worden. Ondertussen in het Kafé Van Zanten laat Tobias de leerlingen om de beurt een kleine taak uitvoeren. Dit is wel het allerspannendste onderdeel want ja; ze bedienen echte gasten! Gelukkig vinden de gasten het ook alleen maar gezellig en leuk dat de leerlingen er zijn. Ook Tobias vond het erg leuk om te doen: “Ik word blij van het enthousiasme van kinderen, iedereen die trots is op z’n vak zou dit eens moeten doen.”

Bij de afsluiting zijn de leerlingen het er unaniem over eens. De gastdocenten van Kafé van Zanten zijn lief, slim en hebben heel leuk werk. “Het is zo leuk om hier te werken, want je maakt mensen blij, en ik hou van mensen blij maken” legt Akbaret uit.

Voor verschillende vakken is IMC On Tour nog op zoek naar bevlogen gastdocenten, met passie voor hun werk. Ook zijn ze nog op zoek naar vrijwilligers die net zo nieuwsgierig zijn als de leerlingen en energie krijgen van het werken met kinderen. Ken je of ben je iemand die geknipt is als gastdocent of als vrijwilliger; mail dan naar [email protected]

Reacties

Cookieinstellingen