Jeugdroman over jonge scheidsrechter raakt kern actueel thema

Foto:

In zijn nieuwe jeugdroman Cool als Collina (13+) richt Soester schrijver Arjan van den Haak (39) zich niet op de jongen die topvoetballer wil worden, maar op de vijftienjarige topscheids in spe Sjoerd Verveer.

Sjoerd moet zich staande houden tussen presteren, leuke meiden, (verbale) agressie en groepsdruk. Nog altijd is geweld tegen scheidsrechters een actueel thema dat regelmatig de krantenpagina’s haalt. In Cool als Collina weet Van den Haak met humor en spanning dit thema feilloos aan te snijden. Op meeslepende en luchtige wijze wordt de hoofdpersoon in en buiten het veld niet gespaard. Dat de schrijver een vijftienjarige jongen als jeugdscheidsrechter voor de leeuwen gooit, geeft de voetballiteratuur een bijzondere, nieuwe invalshoek.

Het is geen toeval dat Van den Haak zich met het verhaal richt op jongeren – met name jongens – van 13 jaar en ouder. Uit alle leesonderzoeken blijkt dat dit de moeilijkste lezersdoelgroep is die er bestaat. Volgens Van den Haak mag dat nooit een reden zijn om niet voor hen te schrijven. “Je kunt van jongeren niet verwachten dat ze hun eigen literatuur schrijven. Ze hebben het druk zat met hun eigen identiteit ontwikkelen. Maar dat ze zogenaamd ‘niet lezen’, wil niet zeggen dat je het niet moet aanbieden. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ouders, onderwijs, maar óók van schrijvers en uitgevers. Want als het aanbod er niet is, zullen ze zéker niet lezen.”

Met Cool als Collina publiceert Arjan van den Haak zijn derde jeugdroman. Zijn jeugdboek De Spookschool werd in Vlaanderen genomineerd voor de John Flandersprijs en gepubliceerd in de serie ‘Vlaamse Filmpjes’. Daarnaast schrijft hij literaire verhalen voor volwassenen waarvoor hij diverse onderscheidingen kreeg, onder meer vanuit de Baarnse Literatuurprijs, de Etty Hillesumprijs en de Symbiose Kunstfestival Literatuurprijs.

Zijn werk als schrijver combineert Van den Haak met een baan als schrijvend journalist voor diverse titels.

Cool als Collina is een unieke jeugdroman voor jongeren van 13+. Het boek is nu te koop bij alle boekwinkels en online.

Reacties