Onthulling van het officieuze Carroussel-speelplein

Foto: Gerard Hilhorst

Afgelopen donderdag 21 maart werd bij de schoolwoningen aan de Engweg te Hoogland officieuze straatnaambord Carroussel-speelplein onthuld in bijzijn van oud-kleuterjuf Doort Brouwer.

Zij stond deze middag even in de schijnwerper. Het is dit jaar 55 jaar geleden dat de voormalige kleuterschool de Carroussel officieel ingewijd werd door toenmalig Pastoor Schaepman van de naast gelegen Sint Martinuskerk te Hoogland.
Op deze kleuterschool kreeg de bedenker van deze straatnaam een aantal jaren geleden een prachtig mooi plakboek met foto’s van zijn eigen kleutertijd en die van andere leerlingen. De foto’s  nemen je mee hoe het allemaal op deze kleuterschool is begonnen in Hoogland.  Van een oudermiddag in 1963, de uitvoering van het spel Doornroosje tot aan een schoolreisje naar het Schothorsterbos. Inmiddels zijn de kleuters van destijds 60-ers.

Hoe het begon

In het jaar 1964 was Door Brouwer hoofdkleuterleidster op deze kleuterschool en stond zij aan de wieg van de invoering van de nieuwe basisschool.  Van haar hebben velen mooie herinneringen over deze tijd en ook daarna. Werken aan een goed doel is nog steeds haar passie in heel haar leven. In een interview in een huis-aan-huis krant in 1990, vertelde ze: “Ik voel mij zeer betrokken bij het wel en wee van mijn medemensen, maar ook bij de Hooglandse cultuur en verenigingsleven.” Betrokkenheid tonen dat deed zij ook samen met haar collega’s en bij de buren van deze kleuterschool.

Dit alles bracht de bedenker op het idee om in 2010 een aanvraag in te dienen bij de gemeente Amersfoort om het schoolplein bij de schoolwoningen aan de Engweg te Hoogland een eigen straatnaam te geven. Die naam moet herinneren aan een tijd dat hier ooit een bijzondere en fijne kleuterschool stond. Maar ook om de Hooglandse gemeenschap laten te herinneren wat Door Brouwer allemaal gedaan en betekend heeft voor het toenmalige kleuteronderwijs. Zij heeft veel energie gestoken om het  kleuteronderwijs op een goed niveau te houden. Helaas werd de aanvraag niet gehonoreerd. Vanaf dat moment heeft de bedenker dit mooie initiatief toch in de lucht willen houden en heeft hij vorig jaar D66 raadslid Dirk-Joost van Hamersveld benaderd.

Onthulling van het straatnaambord

Hij kreeg van hem een mooi advies en na deze reactie heeft hij e.e.a. in gang gezet om toch een officieus straatnaambord te gaan onthullen bij de huidige schoolwoningen. Hij werd gesterkt door reacties vanuit diverse Hooglandse verenigingen en organisaties. Zij vonden dit een goed en prachtig idee.
Op de dag de dat de lente begon werd de naam van het straatnaambord Carroussel-speelplein door Door Brouwer onthuld. Deze onthulling is mede mogelijk gemaakt door een aantal bedrijven. Dit zijn Van Barneveld Digitaal,  bouwbedrijf Schoonderbeek, maar ook de leden van het buurtbudget Hoogland werden door hem bedankt. Hierna werd het officieuze straatnaambord door Door Brouwer onthuld onder het laten klinken van het Hooglandse Volkslied en in het bijzijn van diverse inwoners uit Hoogland. Door genoot enorm van dit mooie moment en was totaal verrast.

Ingestuurd door Gerard Hilhorst

Reacties